Janáčková-Koplíková: Do Mostu za přípravou pro Longchamp

Jediný dostih nejvyšší kategorie je naplánovaný v Česku na nadcházející  víkend na neděli na mostecký hipodrom. Tamní Cena jezdectví společnosti Tipsport na 1400 metrů přilákala  šestihlavé startovní pole, v němž si českou premiéru odbude svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové Fantabulous, který ve svém dosud posledním startu zaznamenal vítězství ve francouzském Cagnes-sur-mer.  S jakými ambicemi půjde po dostihové pauze do mosteckého testu?

„Myslím, že šance pro něj v dostihu jsou docela vysoké,“ soudí trenérka. „Na druhé straně ale do Mostu jedeme hlavně proto, aby se rozběhal před startem ve velkém handicapu v Longchamp, kam míří koncem června. Je to pro nj první český start, ale míří na něj především proto, aby se rozfoukl. Měl celkem náročnou zimu v Cagnes-sur-mer,  ale v Longchamp bude stát proti rozběhaným koním, a tak jsme využili možnost startovat v Mostu.“

I přesto, že mostecký test není pro jejího svěřence hlavním cílem, samozřejmě by ráda viděla svého svěřence bojovat co nejvýš. „Z mého pohledu  by bylo hezké bojovat o vítězství, ale favoritem je Caucasian.  Kdyby se podařilo ho porazit,  mohlo by to vyjít.“

Do druhého největšího dostihu v Mostu, dvojkového testu mílařů, posílá trenérka Janáčková Koplíková účastníka Velké jarní ceny Fortune Golda, který při minulých mosteckých dostizích na stejně dlouhé trati vyhrál. „To je zase kůň, s kterým míříme hlavně na české dráhy, necestuje dobře, a tak bude běhat tady u nás. Minule v Mostě  vyhrál pod rukama a Tomáš si s ním umí dobře poradit, i když není na ježdění jednoduchý,“ říká Ingrid Janáčková Koplíková, kterou ale z červnových českých dostihů nyní zajímá především pražské derby.

V souvislosti s ním je už známá informace, že pro ně angažuje aktuálního leadera španělského šampionátu Ricarda Sousu, další plány její početné ekipy ale zatím jasní obrysy nemají. „Prozatím mám jasné jezdce, kteří pro nás pojedou, ale na koně bychom je obsadili až později podle posledních prací,“ říká trenérka s tím, že kromě Sousy by měli jezdit David Liška s Milanem Zatloukalem. „A Tomáš Lukášek, ten by měl mít první šanci na výběr. Ze zahraničí bychom měli ještě zájem o Huga Besniera, ale u něj není jasné, jestli nebude mít povinnosti ve Francii,“ říká trenérka, která má ve hře o derby aktuálně petici koní. „Na derby se nyní chystají všichni, ale chci se ještě s paní majitelkou dohodnout o Shahbandarovi, ten se zatím jeví, že pro něj distančně může být derby dlouhé, ostatní čtyři by ale měli být jistí,“ dodává Ingrid Janáčková Koplíková k vyhlídkám na České derby.