J. Saller mladší: Caucasian se stále zlepšuje

Suverénní triumf Caucasiana v nedělním Mostě znamenal jubilejní desáté trenérské vítězství pro Konstantina Kobzareva a obhajobu loňského úspěchu ve stejném dostihu pro trenéra koní stáje The Sons of Sharpour.  Její majitel Josef Saller mladší se tak  pomalu stává specialistou na tento tradiční mostecký dostih, a z prozatím největšího úspěchu čtyřletého „Kavkazana“ měl samozřejmě radost.

„Caucasian nás tentokrát  výsledkem i výkonem  moc potěšil, potvrdilo se, že pro něj jsou tratě mezi 1400 a 1600 metry optimální. A musím dodat, že Adam Florian jej odjezdil velmi citlivě,,“ říká Josef Saller. „Caucasian prokázal, že se s pokračující kariérou zlepšuje.  V Mostě porazil několik kvalitních soupeřů a i mně samotného překvapilo,  s jakou převahou si s nimi poradil. Mostecké závodiště mu vyhovuje,  dráhy jako Most nebo Bratislava jsou pro něj nejvhodnější, ale věřím, že kvalitní výkon může předvést i v Praze.“  

Caucasian si při tom „specializace“ na kratších distancích užívá teprve v posledních roce, a jak je vidět, jde mu tato disciplína k duhu. „Loni byla ještě do Velké červnové ceny  snaha se pokusit o start v derby, ale to pro něj nebylo to pravé,“  říká majitel, který by nyní s Caucasianem rád zkusil mílařský test v Praze při Českém derby, a pokud bude vše v pořádku, poté by přišly na řadu také plány o zahraničním  angažmá.

A jak vychází z pohledu majitele srovnání Caucasiana s o tři roky starším Politicum?  „Jsou to odlišné typy koní, i když distančně mají podobná optima a oba mají vysokou kvalitu. Liší se ale stylem, který jim vyhovuje.  Caucasian je ale kůň, který raději  udává tempo, Politicum raději útočí ze zadních pozic,“ dodává Josef Saller.