Faltejsek: Do Švédska nejedeme na výlet

 S dvojicí koní cestuje aktuálně na sever Evropy Jan Faltejsek. Svěřenci Alžběty Faltejskové Ivo a Molly Power se zúčastní letošního ročníku mítinku při švédské variantě Velké národní, dostihu,  v kterém už se v minulosti prosadili i koně chystaní v České republice.  Kromě Molly Powera trenérky Faltjskové je letos na startovní listině Velké také obhájce loňského vítězství Her Him trenérky Porkátové, do švédské Champion Hurdle míří zase tréninkový kolega Molly Powera Ivo.

„Jedeme do Švédska prakticky přes půl Evropy,“  komentoval výjezd na cestě na sever Jan Fatejsek. „Musím přiznat, že nerad s koňmi jezdím je tak po výletech. Když už jsme se na takovou cestu vydali, pokusíme se tam s našimi koňmi uspět. A samozřejmě nejlíp by bylo vyhrát,“ říká na adresu ambicí  koní, na jejichž přípravě se podílí.

„Podle zpráv, které zatím máme, je ve Švédsku na místě docela sucho,  ale to by Ivovi nemělo nějak vadit. Vrací se do dostihů po pauze, chystali jsme ho na dostihy do Trevisa ale není to kůň, který by měl na koně jako je Mauricius nebo Zanini,  tak jsme se rozhodli zkusit jinou cestu. Čeká ho německý Cabot Cliffs, a to určitě bude složitý soupeř, ale věřím, že uspět můžeme,“ říká  Faltejsek na konto švédské Champion Hurdle.

V hlavním dostihu mítinku, místní Velké národní, se pokusí Molly Power navázat na vítězství ze švýcarského Dielsdorfu, v cestě mu ale budou stát první dva z loňského ročníku Her Him a Three Is Company, ale i loňský suverén z Bad Harzburgu, německý  Wutzelmann.  „Máme trochu obavu, aby to nebylo na suché půdě moc rychlé, ale v okolí je dost lesů a jezer a  tak to snad nebude tak hrozné a on si povede dobře.“

Čeští koně na cestě do Strömsholmu musí absolvovat dlouhou složitou cestu a  Jan Faltejsek věří, že koním nijak neuškodí. „S tou cestou se trochu trápíme. Greg Wroblewski do Švédska jezdí rád,  taky to má o kus kratší.  My to jedeme zkusit a věříme, že to klapne, ale jinak do Švédska asi častěji jezdit nebudeme. Ono je ale čím dál složitější koním v Evropě najít vhodné starty, proto do Švédska jedou i Němci, kteří doma na překážkách nemají nic kromě Bad Harzburgu,“ uvažuje Jan Faltejsek

Na obou svěřencích Alžběty Faltejskové se ve Švédsku představí český šampion z roku 2022 Jan Odložil.