Jason Servis: Z hrdiny trestancem. Za tři roky...

Málokterá osobnost světového turfu posledních let má za sebou podobný pád jako americký trenér Jason Servis. Z muže, který se radoval, když jeho svěřenec na prvním místě proběhl cílem Kentucky Derby, se stane v příštích měsících trestanec: Soud jej totiž potrestal odnětím svobody na dobu čtyř let.  Servis se s dostihovým světem loučil s velkou ostudou.

Jak informuje americký server Thoroughbred Daily News, Servis se v trestním řízení, které je a bylo vedeno s více než dvaceti osobami, přiznal k tomu, že koním ve svém tréninku průběžně podával  zakázané látky clenbuterol a SGF – 1000.  Podle soudkyně tím Servis pomohl k sázkovým podvodům v celkové částce kolem 25 milionů dolarů.

Bývalý trenér se v celém případu stal spolupracující osobou a místo hrozícího trestu vězení až a 25 let mu nakonec byly vyměřeny čtyři roky a úhrada bezmála půl milionu dolarů na pokutách a nákladech řízení.  K nástupu trestu se bývalý trenér má  přihlásit prvního listopadu.

Jason Servis mohl zažít vrchol své kariéry v roce 2019, jeho svěřenec Maximum Security tedy dokončil Kentucky Derby na prvním místě. Bohužel se ale stal historicky prvním vítězem, kterého pro poškození soupeře rozhodčí  v Kentucky triumfu zbavili.  O rok později Maximum Security vyhrál Saudi Cup,  jenže  krátce poté byl trenér Servis zatčen v souvislosti s vyšetřováním dopingového kartelu, a dotace Saudi Cupu z roku 2020 nebyly o dneška vyplaceny vzhledem k tomu, že devět dní po dostihu byl Servis spolu s dalšími 31 osobami zatčen v souvislosti s vyšetřování organizované skupiny, která se podílela  na dopingu koní a sázkových podvodech.

Podle mínění  amerických expertů se  Maximum Security zařadil dost možná mezi elitu především díky tomu, že  mu Servisem byla dlouhodobě podávána látka SGF – 1000 stejně jako dalším jeho svěřencům. Maximum Security za polovinu sezóny v roce 2019 vyšplhal  z vítěze dostihu o 16 tisíc dolarů na post nejlepšího amerického tříletka.