Komentář Filipa Minaříka: Crowleyho trest? Odraz doby...

 Jim Crowley inkasoval za sobotní vítězství v Ascotu velice tvrdou sankci.  Je to ale odraz současné doby, v které žijeme, myslím,  že to bude do budoucnosti  ještě horší, sankce se postupem času stále přitvrzují.  Dvacetidenní distanc a deset tisíc liber, to je  něco šíleného, ale musí to tak být. Nejsem si jistý, že takový trest něco přinese, ale dnes prostě ochránci očekávají.  Dnes jsme v situaci, že si  náš sport  bude za každou cenu snažit chránit   svou pověst a bude tedy muset k takovým trestům přistoupit.

V Německu si velmi trpkou sankci odpykává aktuálně Andrasch Starke,. Přišel díky ní o vítězství v grupě 3, ten dostih navíc připadl koni, který sice byl poškozený, ale podle mě by nikdy nevyhrál.  Pravidla ale mluví jasně a tak nebylo co řešit, tak mluví pravidla na celém světě. Andrasch Starke si ale odnesl čtyřdenní sankci v tom nejhorším možném období,   bude muset vynechat německé oaks, kde měl jezdit favoritku Kassadu, a nepojede ani gruu jedna příští týden v Berlíně. Hůř to pro něj dopadnout nemohlo.

Ve Francii se zdá, že se trochu zastavil na místě Bajuržan Murzabajev.  Dalo se očekávat, že se něco takového stane, já jsem to osobně čekal ještě o něco dřív. Začátek tam měl pohádkový, zdálo se, že je to strašně jednoduché, ale ono to tak nejde. Všichni známe francouzský patriotismus, to je něco, s čím se musel srovnat i Cash Asmussen. Jestli se ve Francii chce prosadit, musí takové momenty ustát, ať už to bude u Andreho Fabra nebo někde jinde. Jsem přesvědčený, že na to má potřebou úroveň, jezdeckou i osobnostní. Věřím tedy, že nelehkou situaci teď ustojí a jeho vývoj to nijak  nezastaví.“