Nieslanik: Ponntos po Goodwoodu do Mostu?

Šesté místo Ponntose na scéně britské grupy 2 v Goodwoodu patří určitě k nejhodnotnějším českým výsledkům letošního roku. Reprezentant stáje Evy Nieslanikové ve stejném dostihu téměř obhájil loňské páté místo a rozhodně v jedenáctihlavém poli nepotvrdil pozici největšího outsidera, do které jej poslali místní bookmakeři. Lze však samozřejmě také připomenout, že se ojedinělý český vyslanec z Velké Británie vrací bez tabulového umístění. Jak  byl s britskou exkurzí spokojen Ponntosův realizační tým?

„S výsledkem jsme celkem spokojeni,“ konstatoval Petr Nieslanik, který s koněm do Velká Británie cestoval. „Je patrné, že se Pontosovi povedlo se vrátit na podobnou úroveň jako loni, a ani tentokrát nepodal špatný výkon. Jenže už krátce po doběhů vůbec nevypadal jako kůň, který má v nohách dostih, zdálo se, že by se mohl  postavit na start znova…“

Na otázku, jak by se daly srovnat téměř identické výsledky Ponntose v Goodwoodu v letošním a loňském roce, Nieslanik konstatuje. „Ty dostihy se od sebe dost lišily podmínkami. Letos to bylo o hodně měkčí, a dostih byl pomalejší,“ říká Nieslanik a pohled do výsledků mu dává za pravdu, letošní kilometr se v Goodwoodu při King George Stakes  běžel o dvě a půl sekundy pomaleji než ten loňský.

Toho, jak se Ponntos popral se soupeři, si i přes nevýrazný závěr dostihu váží. „Musíme si uvědomit, jakou kvalitu v Anglii při sprintech potkává.   Navíc se tam už naučili, jak běhá, a nedostane po startu náskok zadarmo,  a tak je pro něj dostih zase těžší.“  Britský start českého zástupce je podle Nieslanika startem podzimní kampaně, která by se měla zaměřit především do Francie. Její první krok by ale mohli sledovat i čeští turfmani.

„Jestli bude s Ponntosem všechno v pořádku, zkusili bychom jako příští start Svatováclavskou cenu v Mostě, a předpokládám, že by pro ni dostal stínidla, aby ho v závěru dostihu nic nerušilo.  Doufáme, že se tak bude líp soustředit na dráhu a bude bojovat až do závěru,“ vysvětluje Petr Nieslanik s tím, že pro Ponntosovu psychiku by  bylo žádoucí, aby po delší době zaznamenal úspěch.  Právě v Mostu při předloňské Svatováclavské ceně absolvoval Ponntos zatím poslední tuzemský start