Liška: Klasické angažmá? Dohoda na poslední chvíli...

Překvapivé pořadí na prvních dvou místech a pocit deja vu dva roky poté, co v Karlových Varech vyhrála oaks Giannah. Oranžovobílé čtverce stáje Evy Nieslanikové zaznamenaly své druhé klasické vítězství. Znovu v Karlových Varech, znovu v oaks, ovšem tentokrát zásluhou Beauty Approach. Klisna, která v Mostu při Jarní ceně klisen zůstala jedenáctá, se tentokrát pod vedením Davida Lišky propracovala ke svému životnímu  triumfu.  A outsiderka se v lázeňském městě najednou stala královnou ročníku…

„Jestli jsme čekali vítězství?  Věřili jsme, že musí přijít dostih, kdy ukáže, co v ní je,“  komentoval triumf Miroslav Nieslanik. „Že je na tom hodně dobře, to nám ukazovala v tréninku, šlo jenom o to, aby to taky přenesla do dostihů.  Tady se jí to povedlo.  Všechno si sedlo tak, jak bylo potřeba, její forma, výkon žokeje, dráha, všechno klaplo,“ konstatoval trenér, který do Karlových Varů jezdí rád už proto, že z tréninkového střediska v Tušimicích to rozhodně není daleko.

Před dvěma lety při oslavě prvního klasického vítězství podtrhla úspěch stáje druhým místem Sparkle Shout, tentokrát zůstala druhá zástupkyně stáje v dostihu „pod čarou“ a na startovní listinu se nedostala, realizační tým to ale mrzet nemuselo. „Beauty Approach je moc dobrá klisna a je skvělé, že to ukázala právě tady,“ dodal Nieslanik, který  po solidním vystoupení Ponntose v Británii  se svými svěřenci prožil nejlepší týden roku, v Karlových Varech navíc opustil řady nezvítězivších jeho další svěřenec Sadalbari a mladík Tomáš Roman jeho zásluhou vykročil k prvnímu vítěznému kariérnímu hattricku.

Žokej David Liška  letošní sezónou prozatím prochází jako leader rovinového šampionátu žokejů a styl, jakým pomohl Beauty Approach najít po bariéře cestu k triumfu naznačil, že na této pozici spočívá oprávněně. „Nebyl to úmysl, chtěl jsem útočit vnějškem, ale nakonec jsme se ocitli na pozici, z které se dalo jít do závěru jen po bariéře, a tak jsme to zkusili. Klisna zabrala tak, že jsem to ani nečekal,“ svěřil se žokej,  kterému letošní oaks udělalo speciální radost. „Vyhrál klasický dostih je vždycky hezké, ale obzvlášť v situaci, kdy se s vaším koněm nepočítá.“

Liška přiznává, že angažmá na klasickou vítězku vzniklo až na poslední chvíli a nešlo o dlouhodobě plánovanou spolupráci. „Volali jsme si s panem Nieslanikem a ještě  mi říkal, že jestli mám nějakou lepší šanci, ať si sednu na ni. Já ale nakonec nic nějak intenzivně nehledal, věděl jsem, že na favoritkách už jsou kluci jistí, a tak jsem se o nic  nepokoušel.“ Vedoucí žokej šampionátu s čerstvou vítězkou oaks na sebe tedy nakonec úspěšně zbyli….