Váňa: Do Netolic s Ukrajincem

Dietní dostihový program letošního tuzemského léta osvěží o nadcházejícím víkendu mítink v Netolicích. Jediné jihočeské dostihy letošního roku nabídnou program osmi klání na překážkách i na rovinách, a v dvojjediné roli se na ně vydá i jedna z legend našeho dostihového sportu, Josef Váňa.  Ten už tradičně Netolice navštíví nejenom jako trenér,  ale také jako partner jednoho z dostihů v průběhu odpoledne.

„V Netolicích už přispívám několik let,“ vysvětluje Váňa. „Všichni víme, jak je dneska těžké dostihy uspořádat, a  tak jsem v Netolicích taky přispěl. Každé dostihy jsou dnes u nás důležité.“  O tom, že nejde o slova do větru,  svědčí bohužel  i přehled závodišť, která v Česku ukončila provoz v posledních desítkách let. Netolice jsou dnes mezi nimi spáše výjimečným zjevem…

 „Letos  jsem tam původně ani osobně jet nechtěl, ale  nakonec je pro nás ten mítink příležitostí k takovému rodinnému setkání,  takže jedeme,“ hlásí Josef Váňa, který  k rodinnému setkání „přibalí“ také některé své svěřence.

Pokud jde o největší překážkový dostih programu,  bude v něm podle Váňova názoru kromě kvalit rozhodovat i štěstí. „Kdo tam zvládne irskou  a udrží si dál pozici, má v Netolicích dost dobrou šanci uspět,“ dodává k Velké ceně Netolic, cross country na 4100 metrů, v níž bude jeho trenérský  úsek reprezentovat Boule de Neige, vedený Olexandrem Ryzhakem.

Toho v minulosti česká dostihová obec mohla znát z jeho působení v Polsku na wroclawské dráze, nyní ale s déledobým pracovním vízem jezdí právě u Váni a ten je s touto jezdeckou posilou relativně spokojen. „Určitě má lepší přístup než ten předchozí, už se umístil v Meranu a ukázal, že to není špatný jezdec. V dnešní situaci,  kdy jezdce není kde brát,   se zatím ukazuje velmi dobře,“ říká Váňa o  ukrajinskjém jezdci, který v Netolicích dostane tři  šance.