Demo: Rexovi francouzský styl vyhovuje

 Nedělní dostihy v Deauville se sice nesly především v duchu loučení s Frankiem Dettorim, viditelnou stopu tam ale zanechala i česká účast. Dettori, který v sedle Inspiral vyhrál letošní  Prix Jacques le Marois, se s francouzskou dráhou rozloučil ve velkém stylu právě v dostihu, který vyhrál v kariéře už poosmé.  V Prix Hong Kong Jockey Club  (gr.3) na 2000 metrů se ale v rámci odpoledne prezentovali hned dva čeští koně,  a Rex of Thunder  pod Clementem Lecouevrem přivezl páté místo. 

Trenér Michal Demo reprezentanta stáje Drag Consulting  po pražské vítězství tentokrát svěřil francouzskému žokeji a po návratu z Francie netají s výsledkem spokojenost. „Byl to těžký dostih, první podobný start pro Rex Of Thundera (na snímku po pražském vítězství), a s jeho výsledkem jsme moc spokojení. Vyzkoušeli jsme si ve Francii, jak dobrého koně máme, a ukázalo se, že s ním má smysl do black-type dostihů jezdit,“ míní spokojený trenér.

Přesto, že pro něj šlo o první podobný zahraniční výpad, výpravě ze Slušovic se ve Francii vyhnuly problémy a tak cestu hodnotí veskrze spokojeně. „Organizačně nám všechno vyšlo, musím tu za pomoc  moc poděkovat Hance Juránkové a taky rodině Koplíků, kteří nám pomohli, když bylo potřeba, a tak za sebou máme vydařený víkend.“

V samotném dostihu Dema uspokojilo nejenom umístění, ale i celkový projev jeho svěřence. „Zdá se, že už jsme vyřešili  jeho problém s boxy, třikrát už se povedlo odstartovat v pořádku,“ pochvaluje si. „Francouzský styl dostihů mu vyhovuje, on je pomalejší z mašiny a na trati si odpočine, a to se v neděli povedlo. Jen škoda, že v závěru moc neměl kudy, mohlo to nakonec být ještě lepší než to páté místo. Ani tak ale ostudu neudělal,  ztratil čtyři délky na vítězku, která má na kontě i grupu jedna,“ připomíná Michal Demo výsledek, jemuž vévodila hrdinka loňské Prix de l Opera Place du Carrousel.

Pokud bude pětiletý Rex of Thunder v pořádku, nemuselo přitom pro něj jít o poslední francouzský exkurz. „Nyní bude záležet hlavně na koni, jak na tom po  bude, další plány dohodneme s majitelem. Přesný plán úplně nemáme, ale uvažovat můžeme o startu v Longchamp. Každopádně ale bude spíš mířit do ciziny, s dotacemi, o které se běhá u nás, tady starty doma nedávají moc velký smysl,“ dodává Michal Demo.