Török: Vert Liberte přes Vary do Longchamp

Několik pozoruhodných jmen figuruje na startovní listině nedělní karlovarské Ceny Mediag přesto, že jde o dostih  zařazený „jen“ v druhé kategorii.  Klasická vítězka Vignetta, čerstvý prominent z Bratislavy Vévoda, ale především loňský král mezi českými staršími vytrvalci Vert Liberte. Právě ten ponese v 2400 m dlouhém testu nejvyšší váhu, ale pokusí se  obhájit loňské vítězství.

„Vert Liberte po francouzském programu na jaře nyní měl kratší prázdniny,  v Karlových Varech se rozběhne pro podzimní cíle ve Francii,“ říká trenér Dalibor Török k ambicím svého svěřence, který se v posledních čtyřech francouzských startech pravidelně umísťoval. „Samozřejmě bychom  raději startovali v první kategorii, ale žádný takový dostih tu aktuálně k dispozici není, a  proto jedeme nyní do Varů.“

Karlovarské vystoupení by pro Verta Liberte mělo být předstupněm ke startům v pařížském Longchamp. Tam se chystá na start Prix Gladiateur začátkem září, a poté by s ním trenér Török rád zamířil na nejvyšší scénu. „Kdyby všechno šlo dobře, byla by pro něj na podzim cílem Prix du Cadran,“ naznačuje trenér ambici  nahlédnout do grupy 1 v rámci programu víkendu při Ceně Vítězného oblouku.

Letní podmínky k přípravě v Česku nebyly úplně optimální i vinou počasí, a tak má za sebou stáj DS Pegas období prázdninového provozu. „Doufáme, že v Karlových Varech bude dráha kvalitní a  koně se dobře  rozběhají,“ přeje si Török, který v Karlových Varech   představí také Dorama, dvouletého polobratra nešťastného Duplikata.  „I s ním plánujeme, že pokud všechno půjde podle očekávání, měl by se na podzim podívat do Francie.“

Tam ostatně koně v Törökově péči  budou v příštích týdnech opět mířit poměrně často. „Po zvolnění v létě se opět chystáme jezdit především na francouzské překážky. Začínáme příští týden ve Vittelu, kde by měli startovat Rate s Platinou, a následovat budou další,“ dodává Dalibor Török s tím, že hlavním domácím cílem pro zbytek sezóny bude mítink Velké pardubické. Kvalifikovaní jsou Godfrey i Barython de Vaige a s oběma bychom chtěli startovat v Pardubicích ještě v září,“ doplňuje trenér stáje DS Pegas.