Deauville: Abha v grupě pátá (+ video)

Nevídaná situace v podobě účasti dvou českých koní v dvou grupových testech v rámci jediného odpoledne byla dnes k vidění ve francouzském Deauville. Do dostihů grupy 2 postavili své svěřence trenéři Zdeno Koplík a také jeho dcera Ingrid Janáčková Koplíková.    Pro oba české vyslance se ukázala konkurence ve francouzských grupách 2 tentokrát příliš silná, přesto ale vítězka Českého derby Abha s Deauville přiveze  prémii za páté místo v grupovém testu.
Abhu do dvoukilometrového Prix de la Nonette pro tříleté klisny vedl Bayjuržan Murzabajev, ale hrdinka českého derby neměla proti účastnicím irského, britského i francouzského oaks v závěru dostihu šanci a dokončila na pátém místě,. Triumf si zapsala  po rychlém závěru  Jannah Rose (Frankel), již vedl Christophe Soumillon. Abha jako jediný kůň francouzského chovu na startu si  ovšem kromě ceny za páté místo 4550 eur veze i majitelské prémia a tak měl její dnešní start výtěžek více než 200 tisíc korun.

Carlo Biraghi, kterého chystá Zdeno Koplík, se podíval na start tříkilometrové Sumbe Prix Kergolay. Český vyslanec s žokejem Crumbletem odvodil podstatnou část dostihu, ale v závěru soupeřům nestačil a musel se spokojit s devátou pozicí s odstupem na soupeři. Hlavní dostih odpoledne, Prix Jean Romanet na 2000 metrů vyhrála pro trenéra Fabreho Mqse de Sevigne (Siyuoni) pod Alexisem Pouchinem a po červencové Prox Rotschild tak vyhrála v Deauville už druhou letošní grupu 1.  Prix Morny 1200m, gr.1) po dvouleté ukořistil grupový vítěz z Goodwoodu Vandeek (Havana Grey) jehož Simon Crisford nasedlal Andreovi Atzenimu.