Americká Trojkoruna v ohrožení?

Už tradiční  známky chování na úrovni slonů v porcelánu hlásí zpoza Atlantiku Stronach Group ve vztahu k americkému dostihovému provozu. Firma 1/ST Racing z konglomerátu Stronach Group, která provozuje marylandská závodiště Laurel Park a Pimlico totiž oznámila, že se zabývá zbouráním zažitých pořádků v americkém dostihovém provozu a že se po konzultacích s partnery uvažuje o termínovém posunu Preakness Stakes, druhého dostihu americké klasické Trojkoruny. Podle Stronach Group není termín dva týdny po Kentucky Derby vhodný a nový termín by se měl posunout o dva týdny dále, aby se koním dal dostatek času na přípravu a oddech po Kentucky Derby.

V prohlášení se uvádělo,  že jedním z hlavních důvodů  pro plánovaný přesun je wellbeing koní, kteří se klasických dostihů zúčastňují a to je jistě něco, s čím  nelze polemizovat: Dva týdny mezi mnohdy největšími dostihy kariery tříletého koně skutečně nejsou mnoho. Jenže jak dokumentují americká dostihová média, žádní z „partnerů“, s kterými by logicky pořadatel prostředního dostihu Trojkoruny měl takový krok předjednat, nemají o ničem tušení.

Tim Keefe, první muž Maryland Thoroughbred Horsemenś Association, pro časopis Bloodhorse potvrdil, že s dostihovou autoritou státu o ničem podobném ze strany  Stronach Group jednáno nebylo, dodal ale, že  z takového jednání není překvapen, protože majitelé Pimlico Race Course tak obvykle jednají.  Oznámení o časovém termínu Preakness navíc přišlo v době, kdy se rojí spekulace o tom, že Pimlico bude rozparcelováno a dostihový provoz včetně Preakness Stakes zamíří do Laurel Parku. 

Nic o uvažované změně nevědí ani marketingoví partneři americké Trojkoruny, a podobně jsou na tom i v NYRA, která stojí za posledním trojkorunovým dostihem, Belmont Stakes Pat McKenna, viceprezident komunikace NYRA, potvrdil, že v New Yorku nikdo nemá zájem měnit termín Belmont Stakes. Pokud by tedy skutečně Stronach Group uskutečnila termínový přesun, znamenalo by to konec současné Trojkoruny, protože mezi Preakness a Belmont Stakes by pak zůstal jediný týden…