Nieslanik: Ponntos se v Mostě bude i chystat na Francii

Nejrychlejší český kůň posledních let Ponntos se zítra představí českému publiku. Na mosteckém hipodromu by podle papírových předpokladů měl být hlavní hvězdou letošní Svatováclavské ceny Charvát Group na 1200 metrů. Jak vidí v osmičlenné konkurenci ambice svého svěřence po jeho návratu z britského Goodwoodu trenér Miroslav Nieslanik?

„Chceme tam vyhrát, nemůžeme před startem tvrdit něco jiného,“ nezříká se role favorita. „Je to ale sprint, a znáte to, když se nepovede dobře vystartovat, může se najít kůň, který jho porazí. Ostatní tam jdou proto, aby to vyzkoušeli.  My do Svatováclavské nasazujeme i Manoamano, ale za normálních okolností by Ponntos měl být lepší….“

Interní srovnání jeho dvou svěřenců vychází nepřekvapivě lépe pro Ponntose, potvrzuje Nieslanik: „On je nejlepší v tom, že je rychle na nohách, jeho prvních osm set až tisíc metrů je tak rychlých, že s ním těžko ostatní drží krok. Pak  nad tisíc nebo dvanáct set metrů už může mít problém, že to plíce tolik nedávají, ale ve sprintu je u nás speciální,“ je přesvědčen trenér, jehož svěřenci v posledních týdnech vykazovali kvalitní formu a do stáje přivezli i klasické vítězství z oaks.

Ojedinělé vystoupení Ponntose na českých drahách by podle trenéra mělo být zřejmě jediné v letošním roce. „Jedeme do Mostu, aby se proběhl před dalšími starty, v plánu je podzimní Paříž. Start ve Svatováclavské ceně bude pro něj taky o tréninkové práci, aby se proběhl. Z Tušimic to na mosteckou dráhu máme nejblíž a startujeme tram rádi, navíc je i příležitost Ponntose ukázat tady u nás divákům. Když se ta možnost  ukázala a máme pro ni prostor, rádi to využijeme,“ dodává trenér, který vice než třetinu dosavadní letošní vítězné bilance čtrnácti vítězství zapsal v srpnových dostizích. Připojí v sobotu zásluhou Ponntose další vítěznou čárku?