Eva Buriánková: Sagar už udělal radosti víc než dost

Když jsme si povídaly před sezónou, měla dvě velká přání–aby začala pravidelně jezdit, nejlépe každý dostihový den, a aby vyhrála pro svého „šéfa“ Jiřího Chaloupku. Obojí se sympatické rodačce z Prahy splnilo a myslím, že i mnohem víc. Se svým oblíbencem Sagarem letos už dvakrát zvítězila a po třetím místě ve skvěle obsazené Tattersalls Mile a stejném umístění v karlovarském Memoriálu Josefa Dolejšího bude tato dvojice mířit i během poslední srpnové soboty na závodišti v Mostě vysoko…

Evi, jak vidíš vaše společné šance ve Velké letní ceně? Bude Sagarovi vyhovovat pevnější podklad a horko, které je ještě na první víkendový den avizováno?

Půda a teplo mu vyhovovat nebudou, ale to už jsme si letos říkali několikrát. Zatím se s tím vždy popral dobře, takže i tentokrát čekám, že to zvládne. Dostih chceme samozřejmě vyhrát, ale kdyby se to nepovedlo, nic se neděje, letos už Sagar udělal radosti víc než dost.

Díky Sagarovi sis již několikrát vyzkoušela jaké to je jezdit dostihy vyšších kategorií. Je to hodně jiné než jezdit klasické provozní čtyřky?

Mně to přijde stejné, možná trochu jednodušší, protože koně v těchto kategoriích mají odpovídající úroveň a dostihy bývají klidnější. Já osobně to ale nemohu zase až tak dobře posoudit, protože v těchto dostizích jezdím pouze Sagara, a to je hodně dobrý kůň, na kterém se vždy pěkně svezu. Tímto mu děkuji, že mi umožnil nahlédnout do nejlepších dostihů a dokonce v nich i sbírat slušná umístění. Těžko bych si jinak něco takového vyzkoušela.

V letošním roce jsi odjela 27 dostihů, přičemž třikrát ses radovala z vítězství a dvanáctkrát se umístila mezi pěti nejlepšími. Jak zatím hodnotíš probíhající sezónu?

Letošní sezona zatím probíhá nad očekávání. Především se splnil můj hlavní cíl pravidelně jezdit. Díky tomu nemusím začínat věčně od nuly a mohu se díky získaným zkušenostem posouvat. Vítězství ze začátku sezony mi hodně pomohla získat jistý nadhled, klid a důvěru ve svá rozhodnutí. Nyní mám sice nevítěznou šňůru, to se ale občas stane, moc si s tím hlavu nelámu a věřím, že se to brzy otočí.

Možná už tuto sobotu v Mostě… Máš pro letošek ještě nějaký cíl, třeba co se týče umístění v šampionátu, Ladies‘Cupu nebo třeba v podobě triumfu v některém dostihu?

Moje cíle jsou skromnější, šampionát mě nezajímá, na to nemám dost zkušeností. Mým cílem je vyjezdit se na slušnou úroveň, dělat co nejméně chyb a šance, které dostávám, proměnit v co nejlepší výsledek. Ale musím říct, že byla celkem sranda, vidět chvíli začátkem sezony svoje jméno na druhém místě v Ladies‘Cupu. (smích). Možná inspirace někdy do budoucna, ale zatím jsem nohama na zemi.

Sezóna 2023 vstoupila do své druhé poloviny a na čele rovinového šampionátu je s poměrně luxusním náskokem sedmi triumfů David Liška. Myslíš, že už dotáhne své tažení do vítězného konce, nebo věříš, že se ještě prosadí někdo z druhého, případně třetího sledu?

David Liška šampionát vyhraje. Jezdí konzistentně, proměňuje dobré šance, ale i ty průměrné, takže o jeho úspěchu není důvod pochybovat.

Před námi je poslední prázdninový víkend, a tak poslední otázka je nasnadě – jak sis užila léto a stihla jsi vlastně v nabitém pracovním a dostihovém programu i nějaké to volno?

Byla jsem s mámou na prodlouženém víkendu na Šumavě, kde jsem si na pěších výletech odpočinula fyzicky i mentálně. Jinak volno mám jen tu a tam v neděli, když nejsou dostihy nebo nemám koně, což mi ale naprosto vyhovuje. Jsem ráda, že dostávám šance.