Kabelková: Talent i bez jezdce přípravu odpracoval

Sobotní pardubická kvalifikace pro Velkou měla na startu poměrně raritní koncentraci koní ze střediska ve Vápenném Podole. Ten nejslavnější z nich, Talent, se do cíle nedostal, další dva  Argano a Star – ale ve výsledkové listině figurují na prvních dvou místech. Trenérka Hana Kabelková označila vítězný pár jako „naši“. I když vítězný Argano je samozřejmě v péči jeho sobotního jezdce Martina Lišky.

I tak byla ale Kabelková s výsledkem kvalifikace spokojená: „Samozřejmě, jsem ráda, že se ukázalo, jak se u nás koně dají natrénovat, a Martinovi to vítězství moc přeju. Potvrdilo se, že jeho dlouhodobá systematická práce se vyplatila, a za pochopení a trpělivost si ten úspěch zasloužili i majitelé,“ konstatovala na konto sobotního vítěze.

Za ním se blýskl už druhým nečekaně solidním vystoupením taé veterán Star, jehož Kabelková chystá od letošní sezóny a jenž se s outsidera posunul mezi koně, s kterými se minimálně v druhém sledu  pro Velkou musí počítat. „Star nám udělal radost, a spokojený s ním byl i Marek Stromský.  Zdá se, že si vzájemně vyhovují, a domluvili jsme se i pro start ve Velké, konstatuje trenérka na konto úspěšnějšího ze svých svěřenců v sobotním dostihu.

Dílčí spokojenost ale nakonec vyjádřila i s koněm, který se v tomto dostihu do cíle nedostal. „Chtěli jsme, aby se před Velkou proběhl a zůstal v pořádku, a to se nakonec splnilo, odpracoval si to - i když jinak, než jsme čekali,“ komentuje Kabelková situaci, kdy Talent na Irské lavici sice ztratil žokeje Pavla Složila, pak ale bez jezdce absolvoval zbytek dostihu.

„Je v pořádku, takže to nakonec z pohledu přípravy na Velkou splnilo to, co jsme v sobotu potřebovali. Na Irské se zřejmě lekl Godsalina, přibrzdil a trhl se pod ním kus trávy, to byla situace, kterou  Pavel nemohl usedět,“ dodává trenérka, která se nyní může soustředit na finální přípravu pro vrchol sezóny. Jednoho z hlavních soupeřů  přitom bude mít v práci  pod každodenním dohledem..