Váňa ml.: Sternkranze a Capivariho čeká v Praze náročný dostih

 S dvojici zkušených překážkářů  Sternkranz (foto)-Capivari nastupuje trenér Josef Váňa mladší do pražského překážkového vrcholu, který dominuje nedělnímu programu pražských dostihů.  Stejný tandem Zlatému poháru Elektrizace železnic dominoval v loňském roce, a trenér Scuderie Aichner by se jistě nezlobil, kdyby jeho svěřenci triumf zopakovali i letos.

Zároveň ale upozorňuje, že stejně jako loni jeho svěřenci absolvují pražský test jako první rozběhání pro novou sezónu na francouzských drahách. „Oba teď měli pauzu a soustředit se s nimi budeme na starty v zimním období ve Francii, náš plán s nimi je v podstatě stejný jako  loni.  Dostih v Praze do jejich přípravy výborně zapadá,“ říká Josef Váňa mladší.

I když ani v letošním roce na startu  Zlatého poháru nebude nijak početná konkurence, Váňovi svěřence zdaleka nečeká nějaká selanka. „Koně Grega Wroblewského nás teď v poslední dob všude porážejí a mají špičkovou formu, a  Wilantos bude v Praze určitě dobrá soupeř,“ vypočítává Váňa.  „A jsem zvědav, jak se ukáže Hoola Hoop, nová posila u Zdeňka Mimry. Její francouzská forma vypadala hodně dobře.“

Přesto, že stáje Josefa Aichnera podzimní snažení směřuje tradičně především do Merana, obsazuje Josef Váňa mladší vyslanci stáje i největší překážkové dostihy střední Evropy. Před pražským vrcholem vyslal v neděli dvojici také do Wroclawi, kde získali Notti Magiche a Santa Klara druhé a třetí místo.  „Samozřejmě, mrzí to, že se nepovedlo vyhrát.  Zvlášť u Notti Magiche by to bylo hezké, absolvoval totiž poslední dostih kariéry.“ Půldélková porážka třináctiletého veterána ho připravila nejenom o osmnácté kariérní vítězství, ale i o to, aby se s kariérou rozloučil s celkovým ziskem na výhrách vyšším než deset milionů Kč…      

Pro české dostihové fanoušky má v plánech Josefa Váni mladšího samozřejmě speciální místo Velká pardubická, která by ani letos neměla proběhnout bez žlutočerných barev. „Gap Pierji mě v Pardubicích nepřesvědčil, že by byl koněm pro letošní velkou, i když je otázka, jak by dostih vypadal, kdyby neskončil Lodgian Whistle.  Do Velké bychom letos měli jít se Santa Klarou.  Ta z mého pohledu podala ve Wroclawi velmi dobrý výkon, i když nakonec skončila třetí.  Ty dostihy o víkendu se nám  výsledkově úplně nepovedly,   pro mě to je poučení, abych si příště stál za tím, jak to mám naplánované, a nenechal se ovlivnit jinými názory,“ dodává Josef Váňa mladší.