Saller ml.: Murzabajev? Pomohly trenérovy vazby...

Doby Evropského Jockey Cupu jsou sice dnes už pryč, při pohledu na sobotní startovní listinu dostihového odpoledne v Praze-Chuchli  to ale není příliš patrné.  V Praze se představí nejúspěšnější aktivní  český žokej, druhý muž současného španělského šampionátu a spolu s ním také hned dva zástupci elitní francouzské žokejské dvacítky.  Největší hvězdou odpoledne bude ale Bauyržan Murzabajev. Někdejší přeborník kazašských distančních dostihů, šampion mezi českými a německými žokeji, se z Francie dostaví na pozvání Konstantiva Kobzareva, který chystá koně stáje The Sons of Sharpour majitele Josefa Sallera mladšího.

A toho jsme se také zeptali, jak se podařilo dát angažmá jedné z největších žokejských hvězd evropské scény současnosti dohromady. „Původním impulsem bylo, že ve Velké ceně českého turfu měl Jirka Palík Gaspariniho a my jsme neměli jezdce  pro Nortona. Další jezdci. Kteří pro nás obvykle jezdí, už byli obsazení, a tak jsme se dohodli, že trenér Konstantin Kobzarev vyzkouší Murzabajeva.  Naštěstí spolu mají nadstandardní vztahy, a tak se povedlo všechno domluvit,“ vysvětluje Josef Saller mladší.

Pokud jde o start Nortona, v úvahu pro něj přicházel ještě slovenský St. Leger, po minulých zkušenostech z tamní dráhy se ale realizační tým rozhodl neriskovat další divoké průběhy. „Pro všechny naše koně si tentokrát přejeme hlavně klidný průběh dostihů bez nějakých problémů.   I proto jsme se rozhodli Nortona nechat v Praze, kde to zná.“ Jestli bude NOrtoon ve Velké ceně českého turfu udávat tempo podobně jako v St. Leger, to zatím jasné není. „Ani v St. Leger jsme nečekali, že by se chopil tempa, jenže  pro něj to je zase lepší varianta než falešný dostih, kterému tempo chybí.  Myslím, že v St. Leger pátým místem ukázal, že může běhat i takové dostihy, jeho výkon tam vůbec nebyl špatný,“ dodává majitel stáje The Sons of Sharpour.

Do dostihu Leram Million na 1400 metrech postaví jeho stáj hned tři koně, Murzabajev mezi nimi pojede toho, který nečekaně tento dostih vyhrál v roce 2020 – Politicum. „Obsazení vzniklo po dohodě s jezdci i trenérem, když už tady takový žokej bude, chtěli jsme ho využít i v dalších dostizích.  S Caucasianem si velmi dobře rozumí Adam Florian, který si počínal  v posledních startech podle našich představ, a  Petr Foret  loni vyhrál s Hidden Colony, takže jsem přesvědčený, že všichni tři mají velmi kvalitní jezdce. Potřebovat ale budou štěstí na průběh, Caucasianovi to sice svědčí zepředu, ale na to budou na startu i jiní koně,“ připomíná Josefa Saller mladší.

„Z našeho pohledu je skvělé, že se ten dostih vypsal,“ dodává na konto doplnění „milionu“ do termínové listiny na poslední chvíli. „Pro naše koně to je přesně typ dostihu, který v této fázi sezóny chyběl.“  Jak spokojen bude reailizační tým „Synů Sharpoura“ po sobotním mítinku, to uvidíme v sobotu odpoledne…