Váňa ml.: L´Estran je připraven bojovat o rekodní úspěch

 Pět koní na startu největšího italského překážkového dostihu bude mít trenér Josef Váňa mladší.  I když se všechny oči budou v Meranu hledat především  L´Estrana, ambice žlutočerných barev se neomezují na něj.  Nevídaný pátý triumf v Gran Premiu v řadě by ale pochopitelně byl tím nejlepším výsledkem, jaký si tým stáje Josefa Aichnera může přát.

„Myslím, že jsme na vrchol sezóny připravení,“ konstatuje Josef Váňa mladší. „L´Estran je na tom dobře, dnes na něm ještě v posledním tréninku seděl Pepča Bartoš a říkal, že kůň je v cajku, připravený jít do boje.“  Král posledních ročníků Gran Premia se letos netradičně podíval do Francie, Váňa je ale s novou strukturou přípravy spokojen. „Tvrdo v létě v Meranu nám trochu rozhodilo plány, jenže to, že jsme museli do Francie, se nakonec ukázalo jako dobré řešení.  Zdá se, že L´Estran tu změnu potřeboval, měli jsme takový  pocit, jako by ho to v Meranu už tolik nebavilo a ta změna mu udělala dobře.“

Kůň, který už dnes je nejúspěšnějším historickým účastníkem Gran Premia,  bude ovšem mít letos na startu velké soupeře. „Jsou tam samozřejmě First of All a Francouz, to budou velcí soupeři, ale vysoko by měl být i náš Gangster de Coddes. I ten je na tom moc dobře a  moc bych mu přál úspěch. Když by nakonec  přišli na prvních dvou místech, určitě bychom se nezlobili, ale vůbec to nebude jednoduché.“

Kromě uvedené čtveřice má ale Váňa k dispozici i „černého koně“ pro nedělní dostih. Sternkranz dosud sbíral úspěchy spíše v Česku a ve Francii, v Meranu ale zdaleka nemusí být jen do počtu.  „Podle předpovědi má v Meranu tentokrát být extrémní měkko, to jsou podmínky, na kterých je Sternkranz silný. Merano zná a sice to není úplně jeho dráha, ale na hluboku a na trati pěti kilometrů s tím může klidně pořádně zamíchat,“ předpokládá Josef Váňa s tím, že s ambicemi na dotované pozice  bude v Gran Premiu i zbytek sestavy.

Největší mítink italské překážkové sezóny, který začíná v sobotu a vrcholí Gran Premiem, bude testem i pro další reprezentanty stáje Scuderia Aichner. „V posledních týdnech nás v dostizích trochu opustilo štěstí, několikrát jsme byli v situaci, kdy chybělo minimum k lepšímu výsledku A tak bychom si teď v Meranu přáli více štěstí, pak by to mohl být fajn víkend,“ dodává Josef Váňa mladší.