Bartoš: Jeden pád ukončil ambice v Gran Premiu i ve Velké

Jeden nešťastný okamžik v Meranu stačil na to, aby žokeje Josefa Bartoše připravil o naděje na úspěch ve dvou největších letošních dostizích, které měl na programu.  Poté,  co nedobrovolně opustil  své místo v L´Estranově sedle, totiž skončily nejenom naděje na obhajobu triumfu v Gran Premiu, ale také úvahy o startu ve Velké pardubické…

„Od Andoinse, který skákal před námi, před nás přiletěla větev, L´Estran se tam předníma nohama trochu zamotal a po  odskoku nedal takovou výšku,“ líčí nešťastný moment Josef Bartoš. „Skok protáhl a dopadl hodně tvrdě, a mně se ten dopad už nepovedlo usedět v sedle.“ Po dopadu navíc jeho záda přišla do kontaktu s kopytem dalšího koně, a to Bartoše zřejmě stálo start ve Velké pardubické.

„Říkal jsem si, že to je naražené, dnes ráno to ale v práci vůbec nešlo, a tak jsem si dojel na rentgen.“ Výsledek?  „Není to jen naražení, je tam fraktura tří příčných výběžků, a to znamená určitě měsíc léčení. Určitě nepřipadá v úvahu, že bych se za dva týdny posadil na koně a absolvoval s ním Velkou pardubickou,“  líčí Josef Bartoš neblahou situaci, která pro něj znamená další nucenou pauzu v jeho bohaté kariéře.

Gran Premio z pohledu koní stáje Josef Aichner vůbec připomínalo úspěch francouzských vojsk u Waterloo. Poté, co Andoins nešťastně pomohl vyřadit největší hvězdu, se Gangster de Coddes při nešťastném pádu postaral i o konec dostihu právě pro Andoinse.  „Přitom celý mítink vůbec nebyl špatný,“ připomíná Bartoš. „Měli jsme tak několik umístění,  a v neděli před Gran Premiem přišla dvě pěkná vítězství ve velkých dostizích s Mauruciem a se Sopran Mistery,  zdálo se, že se v Meranu daří.“  Dojem z Gran premia ale pozitivní hodnocení neumožnil.

Otázku, zda by L´Estran získal úspěch, nebýt nešťastného okamžiku, nemá smysl příliš řešit. „Dostih byl rychlý, hodně rychlý, ale seděli jsme na pozici vedle First of Alla. Těžko soudit, jak by to bylo ve druhé polovině, kde se rozhoduje, protože jsem se do ní ani nedostali. LÉstran je ale po dostihu v pořádku, možná se s ním bude uvažovat ještě pro nějaký start ve Francii, když je teď nachystaný a byl před Meranem ve formě.“

Pokud by ale čtyřnásobný hrdina Gran Premia do Francie odjel, bude to bez jeho stálého žokeje. „Teď musím být dva týdny v klidu, pak jsem se domluvil na vyndání šroubu z pánve a budu se chystat, abych do toho zase naskočil. Velké dostihy budou pryč, ale budeme se chystat na Francii a sezóna bude ještě pokračovat,“ uzavírá Josef Bartoš.