Holčák: Ve Velké nechceme platit nováčkovskou daň

V loňském roce Lukáš Matuský ve Velké pardubické vyhrál tak trochu dílem náhody.  Jan Kratochvíl totiž Velkou sledoval z nemocničního lůžka, a Matuský nabídnutou šancí neopovrhl.  Letos ale pro zranění Velkou musí vynechat, Po několikaměsíční rekonvalescenci se sice vrátil do sedla včas, ovšem mítink v Meranu jej nakonec připravil o Velkou stejně jako Josefa Bartoše.  Tím, kdo hledal žokeje na poslední chvíli, byl v tomto případě trenér Radek Holčák.  V sedle Stukea místo Matuského bude Francouz Benoit Claudic…

„Je tu úděl našeho řemesla,“ říká ke změně na poslední chvíli Radek Holčák. „Mnohdy je to u koní těžké a složité, jako bychom byli někde v ringu. Ale je to realita, musíme se s tím vyrovnat. Lukáš samozřejmě Pardubice zná jako své boty,  dostihově jsme spolu vlastně společně vyrůstali a Stukea zná od tří let, ale nedá se nic dělat, museli jsme hledat náhradu.

Tu nakonec našli ve Francouzi, který v Česku jezdí poměrně pravidelně, jenže do Velké pro letošní ročník koně k dispozici neměl. „O tom, že Lukáš nebude, jsem se dověděl v úterý, měl jsem tedy do startky jeden den na to, abychom domluvili náhradu,“ líčí Radek Holčák. „Díval jsem se na jezdce, kteří to v Pardubicích znají a měli by mít volno, a s několika jsem se spojil. Claudic by byl další na řadě, když se ozvala jeho manažerka, že by měl zájem. Vlastně mě s tím zavoláním předběhl, ale asi to tak mělo být a brzy jsme se domluvili.“

Skutečnost, že na jeho svěřenci pojede francouzský žokej, Radku Holčákovi  nebere víru v možný úspěch jeho svěřence. „My jsme přípravě na Velkou hodně obětovali, ale kůň je na tom dnes dost dobře. Kůň je zdravý a má formu, takže když při nás bude stát štěstí, určitě tu je šance,  že bude ve Velké čeřit vody,“ míní Radek Holčák.

„Samozřejmě jsem si vědomý, že je ve Velké nováčkem a ti někdy  zaplatí nováčkovskou daň, ale věřím, že na to jsme připravení,“ míní Radek Holčák, který favority vidí především v koních, kteří opakovaně potvrdili formu. „Vychází mi jako favorité hlavně ti, s kterými se počítá – Sacamiro, Argano, a taky Lodgian Whistle,“ vypočítává velkokarlovický trenér.