Velkou národní čekají velké změny

Uprostřed vypjaté atmosféry po Velké pardubické v naší zemi přichází zprávy z Velké Británie, kde tamní Jockey Club schválil kontroverzní změny, které se týkají Velké národní v Liverpoolu. Její letošní ročník v dubnu byl  výrazně ohrožen aktivisty přímo na dostihové dráze,  a Jockey Club se poté rozhodl pro příští ročníky přistoupit k několika změnám, které mají zvýšit bezpečnost koní a lidí na ikonickém dostihu.

V rámci příštího ročníku bude počet startujících koní omezen z 40 na 34, což je první zásah do velikosti startovního pole od osmdesátých let minulého století. Zájem  start v Liverpoolu a počet přihlášek každoročně výrazně převyšuje počet možných startujících a od příštího roku bude tedy výběr ještě náročnější.  Toto opatření také ještě více znesnadňuje úvahy o startu potenciálním zahraničním účastníkům, kteří  by se nyní museli dostat mezi elitní čtyřiatřicítku přihlášených koní hodnocených ostrovním překážkovým handicapem.  Kdyby „pravidlo třiceti čtyř“ platilo i v minulých letech, neměla by Velká národní v historii zapsánu ani první ženu v sedle, která ji vyhrála. V roce 2021 totiž Rachael Blackmoreová vyhrála v sedle Minella Times,  který šel na start s 35. nejvyšším handicapem.

Další změny v Liverpoolu se týkají slavností přehlídky koní před dostihem, která bude od příštího roku zrušena v zájmu klidu koní a  jejich soustředění na výkon v dostihu. Před tribunami se tak odehraje pouze zkušební cval před startem dostihu. Jockey Club chce také zabránit vysokému tempo po startu Velké, a tak bude první překážka umístěna o šedesát yardů blíže startu, než bylo dosud zvykem,  a koně budou nyní startovat ze stoje a nikoli z kroku, jak tomu bylo do letošního ročníku.

Dalším krokem bude předsunutí Velké národní dříve v programu dostihového odpoledne tak, aby se dostih běhal na pokud možno kvalitnější dráze. Konkrétní čas bude ještě diskutován s televizní společností ITV,  Jockey Club je ale v Británii odhodlán  ustát tlak televize a přemístit čas dostihu tak, aby nešlo o poslední zkoušku dostihového odpoledne.

Změny se v Aintree dále budou týkat i rozměrů překážky číslo 11, technických parametrů bariéry a překážek,  a sledovány budou i výkony přihlášených koní před dostihem, Speciální komise má posoudit přihlášky koní, kteří ve více než polovině předchozích startů své dostihy nedokončili, a takovým koním může omezit možnost startu.