Váňa ml.: Ve Wroclawi do boje o vítězství

Loučení s letošní sezónou na wroclawském závodišti obstará mítink, jehož vrcholem je polský dostih Crystal Cupu, evropského krosového seriálu. Stejně jako ve Velké Wroclawské v září, i tentokrát jsou na startovní listině ve většině čeští koně.  Nejvýše stojí zřejmě ambice hrdiny Velké wroclawské Her Him, zuby na úspěch si ale dělá i řada soupeřů. Nechybí mezi nimi ani svěřenec Josefa Váni mladšího Gap Pierji.

Žlutočerné barvy stáje Josefa Aichnera  si letos na podzim vybraly svůj díl smůly jak v meranském Gran Premiu, tak ve Velké pardubické, a tak do Polska hledá s novou nadějí. „Gap Pierji šel moc dobře v poslední práci a myslím, že je na  tom dobře, „ konstatuje Josef Váňa mladší. „Dráhu ve Wroclawi už zná a v poslední době ukazoval stabilní dobrou formu, rád bych aby se popral o přední pozice.“

Výhodou může pro jeho svěřence být i to, že si s Janem Kratochvílem v posledních startech už dobře porozuměli. „Honza na něj už přišel, kůň je nyní v pohodě, samozřejmě ale budeme tentokrát potřebovat i štěstí.  Když by se povedlo vyhrát, budeme samozřejmě spokojení.“ Říká Váňa , ale zároveň upozorňuje i na některé méně pozitivní skutečnosti.

„Letos má už osm startů  a něco se nám s ním taky nepovedlo. Jako chybu vidíme třeba pardubickou kvalifikaci.“ Únava se sezóny ale na jeho svěřenci nyní ještě patrná není, i když kromě častých startů absolvoval v průběhu sezóny jeho svěřenec také vydatné cestování.

Gap Pierji přitom dokonce figuroval i na přihláškách pro Velkou pardubickou,  tu ale nakonec absolvovala  jen Santa Klara a svou pouť dostihem ukončila na poslední těžké překážce. „Byla to veliká škoda, Honza si s ní docela věřil, že by se mohla prosadit, ale to už jsme  se nedověděli. Vypadá, že by to ale mohl být kůň do Pardubic pro příští rok.“  Santa Klaru by letos měl zřejmě čekat ještě jeden start v Trevisu a po něm by byla zaparkována na zimu a po té by se mohla chystat speciálně na Velkou, dostih, o který Josef Váňa mladší zatím marně usiloval jako jezdec i jako trenér.

S ostatním i koňmi stáje Josefa Aichnera  plánuje Vána starty ve Slušivicích a zřejmě  i závěrečných Pardubicích, hlavní síla se ale opět vydá k jihu. „Čekají nás patery dostihy  v Trevisu, a z těch posledních bychom se rovnou přesunuli zase do Francie, do Cagnes-sur-mer,“  naznačuje blízké plány, jejichž součástí by se někdy začátkem listopadu měl opět stát i žokej Josef Bartoš, vracející se po zářijovém zranění z Merana.