Demele: S Garmonou chce útočit na tabuli

Hned čtyři klisny se postaví na start nedělní Lokotrans Ceny prezidenta republiky na pražské dráze.  Nejvýše stojí podle sázkových preferencí ambice nečekané slovenské klasické vítězky Abelly a čtvrté z českého i slovenského St Leger Garmony. Sestra loňského Koně roku Gaspariniho i po sedmi kariérních startech zůstává nezvítězivší, svou výkonností se ale pevně ukotvila v dostizích nejvyšší kategorie a její realizační tým si přeje, aby tuto pozici obhájila i při posledním letošním startu.

„Jsme s Garmonou nachystaní, myslím, že bude mít dost vytrvalosti a délka tratě by neměl být problém,“ soudí její trenér Jan Demele. „Jestli všechno půjde tak, jak bychom rádi, měla by se poprat o umístění mezi první pětkou a prokázat, že do té kategorie patří.“

Jeho svěřenkyně o svých dispozicích pro dlouhé dostihy přesvědčila už v obou St. Legerech a ani tentokrát proti starším koním by neměla mít s distancí problémy. „Favoritem samozřejmě je Magic Merlin,   očekávání se dají seřadit podle sázkových kurzů, uvidíme, jestli se nám podle nich bude dařit,“ říká.

V sedle Garmony bude Martina Havelková, která už klisnu vedla při minulém startu v Bratislavě. „Uvažovali jsme o Jiřině Andrésové nebo Martině Havelkové, nakonec to vyšlo s Martinou,“ vysvětluje Demele. „Martina už ji několikrát jezdila a Garmonu tedy zná, to by pro nás měla být výhoda,“ domnívá se.

Zatímco Garmona uzavře svou sezónu v neděli v Praze, její slavnější bratr, který má letos  za sebou větší cestování než klisna, uzavře rok 2023 v Itálii. „Rádi bychom s ním jeli do Milána na italský St. Leger, tím by pro Gaspariniho sezóna skončila,“ oznamuje Demele s tím, že příští rok by měli oba sourozenci zůstat v tréninku a být chystaní na rovinové starty. „Výhledově se s Garmonou počítá na skoky, ale letos v průběhu sezóny ještě vyrostla a dělá dojem, že jako čtyřletá by mohla na rovinách dosáhnout ještě lepší formy, a tak s ní chceme na roviny i v příštím roce,“ dodává trenér, jehož svěřenkyni ale aktuálně čeká nedělní pokus.