Cox Plate do Hongkongu, Melbourne bez Dettoriho (+ video)

Největší australský nehandicapové dostih na dráze v Moonee Valley se dočkal vítěze z Hongkongu. Největší hvězda tamní minulé sezóny, Romantic Warrior, nastoupil do 2000 metrů dlouhého testu v pozici favorita a tu nakonec nejtěsnějším poměrem potvrdil.

Romantic Warrior po triumfu v loňském Hong Kong Cupu na domácí scéně třikrát nečekaně prohrál v těsných soubojích a nedařilo se mu ani v prvním australském startu, kdy nestačil na hrdinu loňského Melbourne Cupu Gold Tripa. Ten ale tentokrát nestačil na více než páté místo poté, co v závěru dostihu Romantic Warrior závěrem v rovině udolal o krátkou hlavu skvěle finišujícího Mr Brightside, třetí místo uhájil o krk zpět Alligator Blood. James McDonald tak obhájil triumf ve stejném dostihu z loňského roku, kdy vyhrál v sedle Annamoe. Evropské zájmy v Cox Plate reprezentoval loňský vítěz Breedes´Cup Juvenile Turf Victoria Road, ale svěřenec Aidana O´Briena se musel spokojit s devátým místem v dvanáctihlavém poli.

Austrálii po fantastické Cox Plate nyní čeká Melbourne Cup, konaný tradičně o prvních listopadovém úterý. I když má Melbourne Cup aktuálně evropského favorita, je jisté, že si v něm nepřipíše úspěch Frankie Dettori, který se v průběhu své kariéry marně sedmnáctkrát pokoušel o zisk nejslavnější australské trofeje. Dettori totiž po skvělém loučení s britskými dostihy v Ascotu inkasoval trest odnětí licence na 16 dní v důsledku nadměrného použití bičíku, když v sedle vítězného Trawlermana při Qipco British Champions Long Distance Cup použil bičík k jednomu úderu nad povolenou hranici šesti stejný prohřešek zopakoval i při Champions Sprint, v němž vedl v cíli druhého Kinrosse. Dettori ovšem i tak do Melbourne dorazí a zúčastní se Melbourne Cupu v pozici čestného hosta.