Petrlík: Zabyak bude v Praze těžko k poražení

 Poslední vrchol pražského dostihového roku 2023 v podobě místní verze zimního favorita má poměrně jednoznačného favorita v Zabyakovi. Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové  v Mostu zdemoloval v posledním startu soupeře úctyhodným způsobem a v Praze se pro trenérku pokusí uzavřít letošní zisky největších dostihů dvouletých na českém území. Dva ze čtveřice jeho soupeřů posílá na start trenér Allan Petrlík s vědomím, že porazit Zabyaka bude tentokrát mimořádně náročný úkol.

 

„Ukázal se v Mostě jako moc dobrý kůň a vyhrál si tam velmi lehce, zdá se, že to bude soupeř, který je těžko k poražení.  Nic předem nevzdáváme, ale na druhou stranu, jestli bude jeden z našich koní v sobotu druhý, budu s takovým výsledkem spokojený,“ připouští Allan Petrlík, který do Zimního favorita vyšle Maxmiliána a Rabbit Idaho.

„Z naší dvojice by měl být asi o něco lepší Maxmilián, i když Rabbit Idaho neabsolvoval v Mostě špatný dostih, přibrzdila ho ale nakonec tamní dráha, z kopečka dolů to pro něj  nebylo úplně dobré,“  říká Petrlík k ambicím tandemu stáje Rabbit Trhový Štěpánov, jejíž svěřence v posledních letech trénuje. I jejich zásluhou se mu podařilo dostat se ve statistice Jockey Clubu na současnou metu 398 vyhraných dostihů na rovinách, a ocitl se tak na prahu další kariérní mety.

„Ani jsem o tom nevěděl, ale určitě by mě potěšilo, kdyby se povedlo tu čtyřstovku letos překonat. Kdyby vyšlo jedno vítězství v Praze, pak jedno v Kolesách a třeba jedno za týden v Lysé, byl by to hezký konec sezóny,“ uvažuje Allan Petrlík nad rokem, který jinak jeho stáji příliš nevyšel.

„Tentokrát  nemůžeme být s letošním rokem moc spokojení, nepovedl se nám klasický ročník, když dva nejlepší koně museli na operaci a o jejich výsledky jsme tak přišli. Ale to je něco, co znají v každé stáji,  nikomu se nevyhne menší krize a my jsme si po dobrých letech takovou prošli právě letos.   Nakonec se ale i něco povedlo, takže to nebylo až tak zlé, vyhráli jsme třeba Fitmin Cup a to je určitě cenný úspěch,“ dodává Allan Petrlík s odhodláním se dobře nachystat na příští rok.