Eat the Dust: Speciální momenty pro Plimlovou i Fedorowicze

 Vítězství v sobotním Šachově memoriálu  bylo pro jeho protagonisty velkou událostí přesto, že jeden z vrcholů rozlučkového dostihového odpoledne pražské sezóny se vešel „pouze“ do druhé kategorie.  Eat the Dust totiž zopakoval podzimní dvojkový triumf  ve stejné sestavě (trenér Vladislav Fedorowicz, jezdkyně Alena Plimlová) a   jeho počiny znamenaly pro oba zajímavou poznámku do kariérních statistik.

Alena Plimlová letos prožívá životní sezónu, a  právě s šestiletým valachem stáje Swiss Fans  zaznamenala dvojkovým double nejhodnotnější zásahy dosavadní kariéry.  Po sobotě dokonce odskočila soupeřkám v souboji o post nejúspěšnější české ženy v sedle za rok 2023, a přestože ji v Kolesách po vítězném double předstihla Martina Havelková, už nyní může letošní sezónu hodnotit jednoznačně pozitivně.

Pro pražského trenéra Vladislava Fedorowicze znamenal dvojkový zápis navázání na dosud poslední podobný zásah některého  jeho svěřence z roku 2015, a podzimní double v podání Eat The Dust tuto statistiku ještě vylepšil. „Koně z naší stáje většinou do těchto lepších dostihů nemíří, jsou tu ambiciózní týmy s vyššími ambicemi.  Já mám většinou koně na starty v menších dostizích,“ konstatoval už v září trenér Fedorowicz nad úspěchem Eat The Dust.

Ten ovšem z „tradiční“ lajny,  kterou směřovali jeho stájoví druhové v posledních letech, letos na podzim vystoupil.  Proč?  „Je to kvalitní kůň, jenže z Německa se k nám dostal s problémy,“ říká Fedorowicz. „Vůbec se mu nechtělo do dostihů a měl velký problém se startovními boxy. Zkusili  jsme na něj netlačit a nechat ho odpočinout, a  zdá se, že to zafungovalo.  Zdá se, že už zase běhá s chutí.“ A také ho evidentně  baví vyhrávat, jak v rámci pražských dostihů předvedl.

I kdy po prvním úspěchu trenér hovořil o tom, že Eat The Dust je koněm právě pro podobné dostihy, jeho druhý úspěch  ho možná posunuje ještě o něco výše. „Byl to lepší výkon než posledně,“ domnívá se Fedrowicz. „Porazil některé kvalitní koně. A tak se asi nevyhneme tomu, abychom ho příště zkusili ještě o kategorii výše.“  Dodejme, že zatím posledním vítězným svěřencem Fedorowicze v první kategorii byl Addison v létě roku 2011.

Galerii z chuchelských dostihů najdete ZDE