Havelková: V Lysé se šance odhadují těžko

 Poslední dostihový den dělí českou scénu od zimní přestávky, a  pořadatelé v Lysé nad Labem si pro své dostihy ani nemohli přát větší závěrečné drama. Na sklonku sezóny je sice jasné, že žokejským šampionem se stal na rovinách David Liška, jasno ale není mezi trenéry, v jejichž pořadí může ještě Miroslava Nieslanika předstihnout jak Michal Kalčík, tak obhájce titulu Allan Petrlík. Ještě dramatičtější bude boj o vítězství v jezdeckém Ladies Cupu a pořadí jezdeckého šampionátu mezi  mezi druhým a pátým místem.

Po nedělním mítinku v Kolesách jede do Lysé jako průběžně druhá žena celkovém pořadí a leaderka Ladies´Cupu Martina Havelková, a přesto, že bude k vidění i v sedle svých svěřenců, neodvažuje se předem tipovat, jak rozuzlení šampionátů v Lysé skončí. „Tak pozdě na podzim se forma všech koní mění, a určitě nejde dopředu říci, jak by to mělo dopadnout, šance se těžko odhadují. Dostihy teď v listopadu jsou hodně i o štěstí,  a já si budu jen přát, aby to dařilo co nejlíp. Možná to vyjde, ale zrovna tak můžu skončit v šampionátu pátá,“ uvědomuje si žena,  která se letos poprvé v kariéře dostala na dvojciferný „double“ jako jezdkyně i jako trenérka, kromě 15 vyhraných dostihů v tuzemském šampionátu jezdců vyhrála i deset v roli trenérky.

Poměrně početnou výpravu posílá i do Lysé nad Labem, v termínu, kdy v minulosti už u nás vládla dostihová zima. „Celkem u nás letos dostihů ubylo, a tak se snažíme běhat, dokud je to s koňmi možné. Když se  pro ně najde rozumný dostih a oni jsou v kondici, snažíme se dostihy běhat i v těchto týdnech a po Lysé se ještě podíváme na možnosti v Drážďanech,“ konstatuje Martina Havelková, která je jinak s letošní sezónou vcelku spokojená. „Je to jako pokaždé, něco bylo dobře, něco zase špatně, ale přišli noví koně i majitelé a za to jsem určitě ráda,“ dodává.

K podmínkám, které aktuálně panují v přípravě na chuchelské dráze, Havelková říká: „Počasí zatím přípravu nebrzdí. Dnes byl teprve druhý den, kdy byla ráno přimrzlá tráva. Jinak jsme měli trochu výpadek, když se v Chuchli konaly závody v rallye. Probíhalo to sice jen jeden den,  ale my jsme se s koňmi museli na tři dny přestěhovat na druhou stranu a na dráze to v té době moc nešlo…“