Japan Cup: Equinox bude obhajovat pozici světové jedničky

Devatenáct zahraničních účastníků pozvali letos pořadatelé na 43. ročník Japan Cupu do Tokia, nakonec ale dorazil jediný.  Excelentní domácí sestavě bude v neděli na závodišti v Tokiu čelit je francouzský Iresine (na snímku),  jehož největším letošním úspěchem byl zisk Prix de Ganay.  Protože ale v neděli bude čelit velké domácí kvalitě, jsou evropské naděje na triumf v dostihu o miliardu a 85 milionů jenů  jen velmi teoretické.

Svěřenec Jeana Pierra Gauvina v neděli přinese zatím největší mimoevropskou zkušenost v sedle Marii Velonové, s kterou ve Francii spolupracují i někteří čeští trenéři.   Pro Velonovou půjde v neděli o první ostrý start poté, co se pošramotila při pádu na regionálním mítinku v Marseille, jako stálá jezdkyně Iresina si ale za žádnou cenu nechtěla nechat ujít právě japonský start.

Mezi místními soupeři,  kteří na něj v neděli budou čekat, se čeká především na další start nejlepšího současného koně světa Equinoxe, který po triumfu v Dubaji vládne letošnímu mezinárodnímu hodnocení koní a na domácí půdě má potvrdit svou dominanci. Nejčastěji zmiňovanou vyzývatelkou Equinoxe bude tříletá Liberty Island, která vyhrála japonskou verzi Trojkoruny pro klisny a zdá se být pro Japan Cup v optimální formě.

Zahraniční stopu největšího mezinárodního japonského dostihu letos kromě francouzského koně zajišťují především žokejové – v sedle Equinoxe se tradičně objeví Jena Christophe Lemaire jako jeho stálý jezdec. V sedle Vela Azul měl původně být Ryan Moore, po jeho pádu v Kjotu minulou neděli jej ale zastoupí Hollie Doyleová, na startu budou také William Buick, Mirco Demuro a Joao Moreira.