Japan Cup vyhrál impozantní Equinox

Čtyřletý Equinox v Tokiu dnes prokázal, proč je klasifikován jako nejlepší aktivní  dostihový kůň světa. Se soupeři v dnešním Japan Cupu sehrál partii podobnou hře kočky se silnou skupinou myší a v 2400 metrů dlouhém dostihu nabídl všem svým příznivcům dokonalou ukázku svých kvalit  Pod vedením Christopha Lemaira v chladném tokijském počasí vyhrál s převahou, na kterou se těšila většina z osmdesáti tisíc návštěvníků tokijského závodiště. Japonský hrdina, který začal rok impozantním triumfem v Dubaji, neměl ve špičkové japonské konkurenci sobě rovného soupeře a desátý start kariéry oslavil osmým vítězstvím. Do kasičky svého majitele Masashiho Yonemota  svým triumfem přisypal půl miliardy jenů (tedy přibližně 75 milionů korun).

Christophe Lemaire, který  je na nejlepší cestě k dalšímu šampionskému titulu na japonské scéně, byl na tažení k vítězství pouhým pasažérem a jako takový neudělal nic, co by Equinoxovi znemožnilo cestu k triumfu. Po dostihu při rozhovoru v japonštině zopakoval už dřív sdělenou pravdu, že Equinox je nejlepším koněm, s kterým  se ve své jezdecké kariéře potkal. „V rovině má prostě neuvěřitelné zrychlení,  tam se všechno rozhodne tak, jak potřebuje.“ Liboval si Lemaire. Jak se Equinoxovi v Japonsku věřilo dokumentuje i skutečnost, že v osmnáctihlavém poli byla jeho vítězná totalizátorová kvóta  13:10….

Dostih v Tokiu se pokusil rozhodnout velkým tempem loňský prominent z Dubaje Panthalassa, který si vypracoval až desetidélkový náskok, po vytočení do roviny jej ale ztratil a dokončil v poli poražených. Equinox se v osmnáctihlavém poli držel s Titelholderem hned za ním, a když v rovině přišel jeho nástup, bylo rozhodnuto. Druhé místo čtyři délky za ním získala královna japonských klasik letošního roku  Liberty Island a potvrdila ambici stát se nejlepším koněm ze „zbytku světa“.  Třetím místem se Stars on Earth se připomněl další z hostujících žokejů William Buick, Francouzský Iresine pod vedením Marie Velonové dokončil na devátém místě a tím splnil to, co se od něj v 43. Japan Cupu očekávalo.

Jestli byl Japan  Cup posledním startem Equinoxovy kariéry, to prozatím není úplně jasné, ve hře je účast v populárních vánočních Arima Kinen, podle vyjádření majitele ale po v příštím roce už jeho suveréna na japonských ani světových drahách nevidíme a Equinox se přesune na ostrov Hokkaidó, aby se ujal povinností plemeníka.