Murzabajev v Hongkongu: Francie byla velkou zkušeností

Bajuržan Murzabajev  je mužem, který se k výzvám v život staví vždy čelem. Rodák z Almaty v Kazachstánu se postaví poprvé na start  LONGINES International Jockeys’ Championship se zájmem  předvést svůj talent na nové scéně.Murzabajev ve středu večer (6. prosince) na městské dráze  Happy Valley reprezentuje Německo, kam se vrací t v roce 2024 po roční pauze, kdy na pozvání trenéra 31násobného šampiona tamních trenérů Abdreho Fabreho  okusill život ve Francii.

 

Myslím, že se nové tratě a města se umím rychle přizpůsobit,“ říká Murzabajev. „Ale kdyby mi někdo před deseti lety řekl, ‚budeš jezdit na všech těchto vrcholných událostech‘, nejsem si jistý, jestli bych mu věřil.

"Naučil jsem se hodně o mnoha různých zemích a mnoha různých stylech. Německo beru ale  jako druhý domov, znám tam už velkou řadu trenérů a mnoho majitelů, kteří mi všichni pomohli stát se šampionem."

To, že jeho pobyt ve Francii netrval déle, není výrazem Fabreovy nespokojenosti s mužem, kterého při nástupu popsal jako „žokeje světové třídy s velmi šikovnýma rukama“. Spíše společně došli k poznání, že Murzabajevovy možnosti nebyly tak široké, jak původně společně očekávali, v zemi, kde si významní majitelé ponechávají své vlastní stájové  jezdce a kde navíc během roku došlo k několika významným změnám ve Fabreho stájích.

Mám velké štěstí, že jsem rok jezdil právě u  Andreho Fabreho, který je pro mě špičkovým trenérem,“ říká Murzabajev. „Hodně jsem se od něj naučil a byla to dobrá zkušenost.. A za výsledky se vůbec nemusím stydět, vyhrál jsem 60krát, včetně 12 black type dostihů. Byl to velmi dobrý první rok,  ale možná jsem měl trochu smůlu, že jsem ve stáji nemohl jezdit více  koní.

Kdybych zůstal ve Francii, asi  by trvalo dlouho, než bych se dostal mezi elitu nejlepších žokejů. Z  Německa mi nabízí možnost jezdit v zimě i na dostizích jako je Japonsko nebo Hongkong, a to je pro mě velká motivace.  Možná se příští rok pokusím po získání 60 denní licence pro Hongkong.

A těžko hledat lepší  příklad toho, jak rychle se adaptuje na nové prostředí, než jeho skvělý loňský první krátkodobý pobyt na okruhu Japan Racing Association minulou zimu, kde vytěžil téměř 25% úspěšnosti s 21 vítězstvími ze 157 pokusů  včetně úspěchu v kurzu 90-1 na scéně Grade 1 s Dura Erede v Hopeful Stakes.

Minulý víkend se do Japonska po roce vrátil a hned první víkend  se mohl pochlubit třemi vítězi na dvou mítincích v Hanshinu a Chukyo. Všude, kde 31letý jezdec dosud usedl do sedla, byl úspěšný a nebylo  by  žádným překvapením, kdyby i  Happy Valley ve středu večer propadlo jeho kouzlu.

(rozhovor s B. Murzabajevem je redakčně upraveným tiskovým materiálem Hong Kong JOckey Clubu s použítím fota HKJC)