Váňa ml.: Na Riviéře chceme uspět i bez Suroita

 První dva dostihové dny má za sebou česká výprava na překážkových dostizích ve francouzském Cagnes-sur-mer, a prozatím se svěřenci Josefa Váni mladšího prokousali k druhému a třetímu místu. Očekávaný start Sternkranze ovšem skončil  neúspěchem, a tak má česká výprava ve Francii o čem přemýšlet.

„První den ale vyšel super, bylo t určitě nad očekávání,“ připomíná trenér z Francie. „Ani ten druhý nebyl špatný, jenže výkon Sternkranze  pro nás je záhadou. Po dostihu vypadá v pořádku, ale na trati si nějak vybral špatný cen a v podstatě se na dostih vykašlal.  Rádi bychom teď přišli na to, co se stalo špatně, od Sternkranze jsme i tady slibovali lepší výsledky…“

Jinak ale trenéra potěšili čtyřletí Ange Pitou i Loudovico a solidně proběhla i překážková premiéra  Prince Olivera. „Vydržel v koních až do posledního oblouku, to vůbec nebylo špatné,“ soudí Váňa na konto posledních francouzských výsledků.

Na mítinku v Cagnes-sur-mer podle něj  českou výpravu přivítali s očekáváním. „Loni jsme tu vyhráli hlavní dostih,  tak jsou na nás samozřejmě zvědaví a my určitě chceme potvrdit, že to nebyla žádná náhoda,“ říká trenér, na druhé straně si je ale vědo toho, že letos na startu chybí českým hostům kůň srovnatelný s loni startujícím Suroitem.  „Mysleli jsme, že by ho mohl částečně zastoupit Sternkranz, ale  po posledním startu  uvidíme.  Určitě bychom tu ale rádi něco vyhráli, mohli by se ukázat právě čtyřletí. A další start čeká Vezzanu, která zahájila čtvrtým místem, a příště proti klisnám by mohla mít šanci,“ vypočítává Josef Váňa.

PO dvou prvních dnech za příjemného počasí čeká zítra francouzské letovisko dostihový den  po předpokládaném celodenním dešti, pro další týdny se ale předpověď tváří příznivě.  A to by mohla být příznivá zpráva i z pohledu české účasti skupiny koní, která z Riviéry bude tradičně „obhospodařovat“ také dostihy v italské Pise.