Bartoš: Triumf ve Francii? Všechno ideálně vyšlo...

První triumf české výpravy na mítinku v Cagnes-sur-mer přišel dnes, a jedenáctý prosinec roku 2023 si jako den asi největšího úspěchu kariéry zapíše sedmiletý reprezentant barev Scuderie Aichner Lord Dragon. Pod Josefem Bartošem dnes vyhrál 4200 metrů dlouhou steplechase Prix Katko a na své konto zapsal úctyhodných 49 500 eur.  Na druhého Reve de Prince měl k dobru dvě a půl délky…

„Byl to jeho výborný den, dostih, ve kterém mu všechno vyšlo,“ konstatuje k úspěšnému počinu žokej Josef Bartoš. „Už před startem bylo jasné, že pro něj dnes hrají podmínky. Lehce pružná dráha, jak to má rád,  navíc pořadatelé otevřeli bariéru a mohli jsme cválat v oblouku po čerstvé dráze, tak, jak mu to vyhovuje. Všechno si sedlo, jak bylo potřeba, kdyby bylo čerstvě napršeno, nebylo by to nic pro něj,“ říká vítězný žokej.

Výborné podmínky na trati navíc ve prospěch Lorda Dragona umocnil také výborný průběh dostihu. „Dobře se mi usadil, někdy má dny, kdy ho musím často popohánět, ale dnes si dokázal na trati ofrknout a v závěru dokázal zrychlit, jak bylo potřeba. Určitě mu pomohlo proběhnutí před týdnem i zkušenosti, které tady na dráze už získal.“  Zkušenosti mu pomohly ke čtvrtému triumfu kariéry v jeho 38. startu, více než milion vydělaných korun jeho životní zisky přibližuje čtyřem milionům.

Podle Bartoše je Lord Dragon koněm, který v podobných velkých handicapech má na to, aby sbíral umístění kolem čtvrtých či pátých míst. „Jenže dnes mu to všechno sedlo a měli jsme taky kus štěstí. Už loni tady měl dostih, kdy to vypadalo na vítězství, ale tehdy byl v oblouku zavřený a v rovině už nestačil.  Dnes jsme ale do roviny šli tak, že měl zleva bariéru, a protože on ve finiši táhne doleva, moc nám to pomohlo.“

Dnešní vítězství v dostihu, který patří mezi dominanty programu v Cagnes-sur-mer znamená po českou výpravu i konec nervozity a čekání na výhru.  „Mítink ještě není ani v polovině, a po tom úspěchu se nám bude určitě pracovat uvolněněji, bude nás to víc bavit,“ soudí Josef Bartoš, který se těší  na další vývoj dostihů na Riviéře. „Čtyřleté klisny se tu ukázaly moc dobře, určitě ještě neřekly poslední slovo. A budu zvědav, jestli se Sternkranzovi povede napravit to, co se v prvním startu nepovedlo.“  Protože Sternkranz má výsledky z minulosti,  jeho menežování není ve Francii příliš jednoduché a bude se zřejmě chystat na závěrečný vrchol mítinku.

Toho už se v černožlutých barvách nedočká Capivari, který se v pátek blýskl druhým místem. Nebývale konzistentní jedenáctiletý valach, který z posledních devíti startů jen jednou chyběl mezi druhým a čtvrtým místem výsledkové listiny, totiž po prodejním dostihu změnil majitele. „Plán byl, že v Cagnes-sur-mer  ukončí kariéru, ale nepohlídali jsme si ho, a tak Capivari mění majitele. Je tady populární, takže budeme příště běhat proti němu,“ dodává Josef Bartoš na konto tohoto bělouše.