Nieslanik: Ponntos otestuje dubajskou kvalitu

Už před koncem roku se tentokrát uskuteční první start českého koně, který je aktuálně v přípravě v Dubaji. Pro reprezentanta stáje Evy Nieslanikové Ponntose jde už o druhý zimní pobyt ve Spojených arabských emirátech, který zostra odstartuje kilometrovým testem v pátečním programu dostihů na dráze Meydan.

„Podle zpráv z Dubaje je kůň v pořádku, každý den tam se Sabinou pracuje a zdá se, že je pro ten start dobře nachystaný,“ domnívá se trenér Miroslav Nieslanik, který – stejně jako loni – do Dubaje s koněm necestoval a stará se s týmem  v Česku o ostatní svěřence. „Máme tu 30 koní a s těmi je samozřejmě dost starostí, opustit to tady není jednoduché ani na pár dní,“ připomíná.

Páteční dostih v Dubaji samozřejmě může mnohé naznačit, pokud jde o letošní Ponntosovy arabské ambice. „Uvidíme, jak se to povede. Ponntos samozřejmě má svou kvalitu,  jenže špičkový je do osmi set metrů a pak mu dojdou plíce. Ostatní už ho znají, a tak pro něj není jednoduché si v dostihu vytvořit potřebný náskok a pak ho udržet. Nevíme ještě, jak moc kvalitní se tentokrát sejde konkurence, ale věřím, že prokáže svou kvalitu,“ míní Miroslav Nieslanik.

Aktuální šampion českých trenérů uvažuje o tom, že by se do Dubaje vypravil na další z Ponntosových očekávaných startů šestadvacátého ledna. „Na létání moc nejsem, z dlouhého letu mám nervy, ale samozřejmě  bych si podmínky rád viděl na vlastní oči,  a na Pontose by se ráda jela podívat celá rodina,“ připomíná.

Prozatím se ale věnuje koním chystaným aktuálně v Česku. „Don Cliffs nám v posledním startu v Itálii udělal radost druhým místem, a nyní se chystáme do Mannheimu. Není to tak daleko, a tak tamní dostihy chceme využít, i když je uspět v Německu moc těžké. Každé umístění mezi pěti tam má svou hodnotu,“ říká na adresu nejbližších evropských plánů.

Loňské – či vlastně letošní – působení v Dubaji dostihově Ponntos zahájil  v lednu rovněž startem na 1000 metrů dostihu nazvaném Dubai Dash, kde vybojoval třetí místo a zajistil si tak nejlepší výsledek svého působení v Emirátech. Tentokrát zkříží zbraně s místními soupeři, ale na přihláškách nechybí ani osmiletý Equilateral trenéra Hillse, s kterým se Ponntos  setkal letos už v Goodwoodu i v Paříži.