Charvát: Růst cen a prémií v dostizích je stěžejním úkolem

V prosinci byl Jiří Charvát opětovně zvolen do pozice prezidenta Jockey Clubu České republiky. Ve staronové funkci má za sebou první letošní jednání Rady JCČR, které proběhlo v minulém týdnu. Kde nyní vidí prezident Jockey Clubu ČR hlavní úkoly českých dostihů v nejbližším období?

„Nejdůležitější pro příští roky je pro nás růst dotací  v dostizích,“ konstatuje na konto stěžejního zadání pro nejbližší měsíce a roky Jiří Charvát. „A jedna věc je jistá,  nemůžeme o tom jenom dlouze mluvit. Je to něco, co musí Jockey Club zajistit, abychom měli jistotu. Musíme zajistit, že součet cen dostihů a majitelských prémií v příštích pěti letech poroste  ročně o pět milionů.“

Konkrétní zdroje pro nárůst celkového objemu cen a dotací z 38,8 milionu Kč v loňském roce až na 60 milionů Kč v roce 2027 budou dále řešeny, Charvát je ale přesvědčen, že garance za ně je věcí  Jockey Clubu. „Musíme zajistit nárůst prostředků v dostizích a nalézt potřebné zdroje, bez nich se o nějakém   rozvoji dostihů u nás nedá mluvit.  A nemůžeme ten úkol předat na pořadatele. Jde tady především o zadání pro Radu Jockey Clubu, která se také stala pro toto navyšování garantem. Ty peníze je prostě třeba zajistit.

I když jsou na prahu letošního roku peníze na prvním místě, Rada Jockey Clubu měla samozřejmě napilno i v dalších oblastech. „Pro provoz Jockey Clubu je určitě důležité, že jsme se dohodli na pokračování sekretáře JCČR Martina Pecky v jeho funkci i pro další období. A jsem také rád, že jsme se dohodli na odeslání dopisu na ministerstvo kultury, kde vyjádříme podporu myšlence udělení statutu Národní kulturní památky pro hřebčín v Napajedlech.  Jak se totiž ukázalo, Napajedla v našem chovu dost dobře nelze nahradit a pokud se hřebčín stane kulturní památkou, bude tu předpoklad pro tom, aby se tam chov plnokrevníka obnovil,“ dodává Jiří Charvát nad závěry jednání Rady Jockey Clubu ČR z minulého týdne.