Blažková: Ve Francii si nelze slibovat nic velkého

 Trenérka Helena Blažková má u svého jména ve statistikách Jockey Clubu v posledních čtyřech letech zapsáno vždy po jednom startu, poslední vítězný dostih je u jejího jména zaznačen z roku 2018.  Zítra ovšem vstoupí do sezónu roku 2024 na závodišti v Cagnes-sur-mer s tříletým polským odchovancem Norridorem.  Zeptali jsme se jí, s jakými ambicemi do Francie cestovala a jak se to má s jejím případným plnohodnotným návratem do dostihového dění.

„Tak trochu se k dostihům vracím,“ říká Helena Blažková. „Pořídila jsem si dva koně s tím, že je budu mít  u sebe a v přípravě si s nimi pohrajeme. Kromě nich  mám ještě chovnou klisnu, ale není to tak, že bych do toho znovu chtěla skočit a dostat se pod tlak.  Půjdeme s kluky postupně a uvidíme, jak se bude dařit,“ dodává s tím, že koně má ustájené v Mimoni, kam za nimi průběžně dojížděla.

„Momentálně jsou ale ustájení ve Francii. Splnila jsem si to přání, že jsem s koňmi chtěla k moři,  a skončili jsme v Cagnes-sur-mer. Cestovala sem i trenérka Manová, s kterou spolupracujeme i v Mimoni, takže jsme si udělaly takový dámský výlet,“ líčí Helena Blažková.  „I kdy s příjezdem to bylo celkem divoké, Janě  Manové se rozbilo auto a pomáhali jsme i jim, navíc tady to je hodně divoké, spousta koní a docela rachot,  mí koně tady poprvé narazili i na klusáky. Ale už se to nějak usadilo, a první práce mi připadaly docela důstojné.“

Helena Blažková si koně v přípravě jezdí sama, do dostihů bude angažovat jezdce na základě spolupráce s místním agentem, kterého doporučila Hana Juránková. „Doma jsme s nimi pracovali tak, jak umožnily podmínky. Když nasněžilo, dalo se cválat,  chystali se i na hale, ale rozhodně to nebylo tak, jak by si člověk v sezóně představoval přípravu na dostih,“ říká trenérka a k vyhlídkám svých svěřenců v Cagnes-sur-mer dodává: „Mají ty původy jaké mají, máme za sebou cestu z minus deseti stupňů do plus sedmnácti, a i vzhledem k přípravě budu ráda, když to tady důstojně absolvují a nebudou chodit za polem, nic velkého si tu slibovat nemůžeme.“

Přiznává, že s oběma svými svěřenci si možná více věří do budoucnosti na překážky. „Oba se jeví, že by z nich mohli být kvalitní skokani. Uvažovala jsem i o tom, jestli s nimi vůbec začínat na rovinách, ale když byla možnost si na tenhle výlet dojet, snad je to někam posune. Pro kluky bude vhodnější začínat tady na normálních distancích, než je u nás posílat na 1400 metrů,“ dodává Helena Blažková, která ve Francii plní roli trenérky, majitelky i pracovní jezdkyně.