Pegasus World Cup Baffertovi, slavil i O´Brien

Kontroverzní král amerických trenérů Bob Baffert si zapsal na konto třetí triumf v Pegasus World Cupu. Dostih v Gulfstream Parku  který byl v době svého vzniku nejbohatším dostihem světa, se v poslední době ustálil na dotaci „jen“ tří milionů dolarů, a Baffert vyhrál se svými svěřenci tři z celkem osmi konaných ročníků.  Tentokrát se hrdinou Pegasus World Cup Invitational stal loňský hrdina Preakness Stakes National Treasure, kterému zle zatápěl outsider Senor Buscador, nakonec ale na čtyřletého favorita nestačil.  

National Treasure, jehož největším úspěchem bylo vítězství v prostředním dostihu Trojkoruny, se loni zapsal do paměti i těsnou prohrou s Cody´s Wish v Breeders´Cup Dirt Mile, což byl nakonec zřejmě dostih, který byl pro Codys´Wishe potvrzením pozice amerického Koně roku. Nyní je ale populární Cody´s Wish už  mimo trénink a jeho poražený soupeř má otevřenou cestu k dalším úspěchů. Podle žokeje Flaviena Prata je proti loňsku ještě silnější, a to je jistě zajímavá zpráva  pro dostihy na blízkém východě. Baffert je tradičním příznivcem Saudi Cupu i Dubai World Cupu a je pravděpodobné, že se National Treasure na startu jednoho z těchto testů objeví.  Saudi Cup by měl být i příští destinací pro druhého v cíli, Senora Buscadora.

V rámci mítinku slavila tentokrát pozoruhodný úspěch i evropská zástupkyně. Svěřenkyně Aidana O´Briena Warm Heart se stala historicky první klisnou, který vyhrála milionem dolarů dotovaný  Pegasus World Cup Turf Invitational Stakes, a pod vedením Ryana Moorea  navíc na trati jedné a jedné osminy míle vytvořila nový rekord dráhy v Gulfstream Parku časem 1:44.45. V dostihu se prosadil také Frankie Dettori, který dovedl 45:1 outsidera Catnip k třetímu místu za Very Busy.  Dettori byl třetí i v Pegasus World Cupu, opět v sedle největšího outsidera na startu Crupiho. Pro Warm Heart, která vyhrála loni v Paříži Prix Vermeille a je rovněž majitelkou Yorkshire Oaks, šlo o poslední start kariéry.