Nieslanik: Ponntosovy plány? Rozhodne jeho zdraví

 Trenér Miroslav Nieslanik na slavnostním večeru českého turfu  nebyl přítomen přesto, že jméno jeho svěřence Ponntose patřilo zaslouženě k nejskloňovanějším.  V Dubaji osobně asistoval při startu svého svěřence, který den před vyhlášením Koněm roku 2023 v Česku zahájil letošní kampaň druhým místem v nabité grupové konkurenci ve Spojených arabských emirátech. A jeho trenér si i po návratu do Česka nemůže vynachválit jak prostředí v Dubaji, tak formu svého svěřence, na jehož přípravě se nadále bude z Česka podílet na dálku.

„Byl druhý, když přišel závěr té godolphinské klisny, věděli jsme, že na to nebudeme mít odpověď,“ říká Nieslanik. „Ale i tak se v dostihu neztratil, odvedl zase moc dobrý výkon a ukázal, že je v Dubaji ve formě. Měli jsme z něj velikou radost. Vezměte si, že starší koně tam mají proti tříleté klisně sedm kilo navíc. Je to asi spravedlivé, ale je to určitě honě velký rozdíl.  A když vidíte, jakou péči koně z Godolphinu dostávají,  je jasné, že taky získávají výsledky. My se rozhodně nemáme za co stydět.“

Vítězství sice ani tentokrát nebylo  daleko, Ponntos ale druhým místem potvrdil svou příslušnost do mezinárodní elity a ukázal, že cesta do Dubaje rozhodně nebyla zbytečná. „Vyspěl, je klidnější, zdaleka to s ním nejsou takové nervy jako dřív, je to kůň, z kterého máme radost celá rodina,“ pochvaluje si Nieslanik. „V Dubaji ho čeká ještě jeden start na 1 000 metrů, a pak poletí domů,“ nastínil trenér další plány hvězdy stáje i celého českého turfu. Přihláška do Al Quoz Sprint při galaprogramu dubajské sezóny na konci března tedy zřejmě zůstane nenaplněna. „Tisíc dvě stě metrů je pro něj v takové společnosti moc, trápil by se tam. A  při konkurenci,  která v Dubaji je,  by na 1200 metrů neměl moc šancí. Mluvili jsme o tom s Petrem a  pokud bude Ponntos zdravý, měl by ho čekat ještě jeden  start,“ říká trenér k plánům, které  jeho svěřenec na Meydanu má.

Jestli se na něj opět osobně pojede podívat, to zatím není jasné. „Byl to velký zážitek,  jsem moc rád, že jsme měli možnost projít si Dubaj a vidět, jaké tam mají podmínky.  Měl  jsem z toho moc dobré pocity. A o koně je tam postaráno výborně,  takové podmínky  k práci se s našimi nedají moc srovnat.  Jenže tady u nás se musíme postarat o třicet koní, a kolem nich je spousta práce. A tak si nejsem jistý jak se rozhodnout, pokud jde o další Ponntosův start,“ říká Miroslav Nieslanik.

Ohledně volby Koně roku přiznává, že titul za rok 2023 ve stáji úplně neočekávali. „Věřili jsme,  že se dostane mezi nejlepší tři,  první místo nás potěšilo, Ponntos určitě patří mezi elitu.  Je to kůň, který vyhrál v Dubaji,  a to se u nás zatím nepovedlo.  A další starty?  O plánech můžeme mluvit až podle toho, jak bude zdravý.  Jsme tady hodně rádi, že ho máme, i proto, že bez něj bychom o Dubaji nic moc nevěděli,“ dodává trenér Koně roku 2023.