Australan Oliver z "důchodu" do Rijádu

V Saúdské Arábii dnes bylo oznámeno složení 14 členného pole, které se zúčastní tamního Jockey Challenge, které se koná za 16 dní na závodišti krále Abdulazize v předvečer konání letošního Saudi Cupu.   Soutěž,  jejíž vítěz si odveze 30 tisíc dolarů. Má nejpozoruhodnějšího účastníka v trojnásobném hrdinovi Melbourne Cupu Damienu Oliverovi (foto). Jednapadesátiletý Australan se totiž v prosinci rozloučil se svou profesionální kariérou v Perthu v dostihu, který byl vypsán na jeho počest,  nyní se ale pokusí si svou kariéru v sedle ještě o jeden den prodloužit a rozmnožit svých 3168 vítězných startů, které za 34 let kariéry absolvoval.  Oliver v Rijádu půjde ve stopách Glena Bosse, který v Saúdské Arábii startoval před dvěma lety rovněž poté, co se oficiálně rozloučil s kariérou v sedle.

Mezi Oliverovými oponenty nebude chybět Ryan Moore, který v loňském roce získal titul Longines World Best Jockey, a v Saúdské Arábii bude mít v zápolení žokejů svou premiéru.  Dalšími jejich soupeři budou Maxime Guyon, Japonec Ryusei Sakai a USA reprezentují Luis Saez, který se vrací obhajovat vítězství v soutěži z roku 2023. . Dámskou část mezinárodního zápolení povede Američanka Katie Davisová, na místě budou i  Francouzka Maryline Eonová, dcera populárního Jamieho Osborna Saffie a jediná jihoafrická jezdkyně s profesionální licencí Rachel Vennikerová.

Dostihový program pátečního mítinku před Saudi Cupem v letošním roce zaznamená proti minulým letem změnu, a v rámci pátku tentokrát nebude konán mezinárodní handicap koní ze zemí mimo světovou elitu, který byl v minulých letech i cílem české účasti…