Váňa ml.: V Pise to lépe zvládnout nešlo

Tři vítězství ve třech grupových dostizích,  a více než půldruhého milionu korun na dotacích v kapse. Tak vypadalo perfektní nedělní odpoledne z pohledu trenéra Josefa Váni mladšího, jehož svěřenci vedení Josefem Bartošem si podmanili vyvrcholení překážkového provozu na závodišti v italské Pise. Reprezentanti barev Josefa Aichnera  navázali v Itálii na výbornou bilanci z přímořské Francie a i italský start do roku 2024 zvládli na výtečnou.

„V Pise jsme určitě byli spokojení, to poslední odpoledne líp snad zvládnout ani nešlo,“ pochvaluje si Josef Váňa mladší,  jemuž se opět povedlo koně nachystat na vrcholnou událost provozu v Pise dokonale. „Myslím, že jsme se dobře nachystali, a  všechno vyšlo tak, jak mělo. Ukázalo se, že koně  mají dost kvality a na konkurenci to tentokrát stačilo.“

Speciálně nervózní byl Váňa před prvním dostihem, do něhož na poslední chvíli nasměroval čtyřletého Sopran Legera. „Byla to pro něj premiéra ve steeplechase. Věděli jsme, že je to kvalitní kůň, ale původně jsme s ním chtěli jít siepi, v kterých bylo více peněz a předpokládal jsem, že do nich nasadíme dva koně. Nakonec jsem ale kvůli zranění změnil plány a on debutoval ve steeplechase zrovna v neděli.  Věděli jsme, že kvalitu určitě má, ale byl tam otazník toho debutu. Všechno ale dopadlo výborně,“ pochvaluje si Josef Váňa mladší.

Mauricius, který má na kontě osmé italské vítězství v řadě,  se ovšem tentokrát nadřel více, než by se snad čekalo. „Ukázalo se, že měkká dráha není jeho parketa, silnější je určitě na rychlejším povrchu. Ale ustál to i tentokrát, i když se potvrdilo, že to nebude kůň do Francie.  Spolu s ostatními koňmi z Pisy teď dostane pauzu a bude se chystat na Merano,“ konstatuje trenér, jemuž nyní končí poněkud hektické týdny.

Před začátkem meranských dostihů se totiž bude v Itálii běhat na překážkách jen v Trevisu. „Tam navíc snížili počet dostihů, budou jen dvoje překážky za odpoledne, a tak tam asi českých koní bude méně než v minulosti.  Překážky v Miláně už jsou asi minulostí, ale zdá se, že v Meranu by letos mohla čekat hezká sezóna,“ míní Váňa. Před jejím startem se ovšem ještě porozhlíží i po startech ve Francii.  „Koně, kteří byli v Cagnes-sur-mer si nyní odpočinou, ale v průběhu března jsou tam nějaké dostihy. Protože Gap Pierji a i my s Honzou Kratochvílem  vedeme pořadí Crystal Cupu, je v úvaze i start ve Fontainebleau, rádi bychom si to vedení udrželi,“ dodává trenér na konto soutěže, která se letos koná v „britském“ rytmu (tedy od podzimu do jara