Nieslanik: Ponntose čeká v Dubaji ještě finále

 Třetí start na arabském poloostrově absolvoval český Kůň roku 2023 Ponntos v sobotu.  Poprvé se v rámci arabského působení vyjel  na výlet z dubajské dráhy Meydan, a poprvé se také přesunul na pískový podklad. V Jebel Ali se urodilo páté místo,  takže i napotřetí si Ponntos v aktuální sezóně v Emirátech sáhl na dotované umístění.  A realizační tým  rozhodně není nespokojený s tím, že po prvním a druhém místě přišlo „až“ páté.

„Že dostih na písku na dráze do kopce nebude jeho parketa, to jsme věděli,“ konstatuje trenér Miroslav Nieslanik. „A proto jsme se sobotním startem spokojení. Byl to navíc dostih, která absolvoval v rámci přípravy na další start na Meydanu.  Protože do něj zbývá dost času, zvolili jsme tady to jako součást přípravy.“ Ponntos při zpestření jeho programu také nevedl v Americe jinak působící Antonio Fresu´, ale Nizozemec Adrie de Vries, který pod arabským nebem tráví tradičně poslední zimy.

„Chystáme ho na poslední start na 1000 metrů na trávě, to je něco, co je mu přirozené a má to tak od narození,“ dodává trenér úspěšného českého zástupce na arabské dostihové scéně.  „Jestli bude zdravý a v pohodě, určitě ukáže kvalitu i v tom posledním vystoupení, i když do něj půjde proti výborným koním od šejků a nebude to mít jednoduché.“

Ať ale dopadne Ponntosova čtvrtá prezentace v Emirátech v rámci letošní zimy jakkoli,  už nyní může stáj Evy Nieslanikové úspěšnou reprezentaci jejich barev, ale i celého českého turfu považovat za zdařilou.  „Moc nás těší, že to vyšlo a dokázal se prosadit právě tam. Je to tam něco docela jiného, než když dojedeme s koněm do Francie nebo Velké Británie.  Lidé kolem koní jsou v Dubaji neskuteční, udělají všechno, co je potřeba a náš Petr to tak může jen chodit zkontrolovat, jsou neskuteční. My kolem dostihů si vážně musíme vážit toho, co šejkové  zařídili,“ dodává Miroslav Nieslanik, který ovšem momentálně může snít o arabských  nocích jen sporadicky.

„Bylo potřeba dát dohromady dráhu,  pracujeme na tom tak, abychom začali s tréninky k přípravě na sezónu u nás doma,“ vypočítává loňský šampion  českých rovinových trenérů dění, na které momentálně dohlíží.  S „rájem“ v Emirátech je ale v trvalém spojení. „Jsou tam ale v jiném světě, ale i u nás je třeba se postarat o koně i o lidi,“ dodává Miroslav Nieslanik.