Radost z Kataru pro Godolphin

Největší mítink roku sezóny v Kataru letos zaznamenal velký nárůst dotací, a ruku v ruce s touto skutečností šla také velká kvalita letošních účastníků mítinku.  Dva největší dostihy katarské sezóny, dotované dvěma a půl miliony amerických dolarů, se staly kořistí zahraničních hostů. Anglickým plnokrevníkům určenou H.H. the Amir Trophy na 2400 m vyhrál pro stáj Godolphin předloňský vítěz Breeders´Cup Turf Rebel´s Romance.

Ten na katarské půdě dominoval pod vedením  Williama Buicka s převahou tří délek, jako největší soupeři se pro něj v Kataru ukázala trojice japonských nájezdníků v pořadí Teffiro-Saton Glanz-North Bridge, pro páté místo si dojel z Hongkongu obhájce loňského triumfu  Russian Emperor a šesté místo patřilo do Kataru zakoupenému loňskému hrdinovi evropských gr.1 dostihů Simca Mille. Zklamání si z Kataru odvezli zástupci coolmorského hřebčína,  Point Lonsdale skončil v tomto testu na posledním, jedenáctém místě.

Druhý z vrcholů odpoledne patřil arabským plnokrevníkům a těm na stejně dlouhé trati vládl francouzský host Al Ghadeer,  jehož pro trenéra Rohauta vedl Christophe Soumillon. Stejná trenérsko-žokejská dvojice ovládla i zápolení čtyřletých arabů na 1850 metrů a stala se tak nejúspěšnějším tandemem sobotního odpoledne. Český žokej Tomáš Lukášek si v rámci odpoledne připsal nejlépe jedno druhé místo z handicapu na 2000 metrů o 400 tisíc dolarů. Celkem má aktuálně Lukášek v Kataru na kontě 27 vyhraných dostihů, což v tamním žokejském šampionátu stačí na čtvrté místo v hodnocení podle počtu vítězství