Zuzana Kranátová a tým: Třetí místo Hanka Moodyho je skvělé

Název jejich stáje Flying Around The World znamená, že i malá stáj může dokázat velké věci, a jejich dostihové barvy symbolizují vítězství. Na to sice o minulém víkendu na závodišti v Dortmundu nedosáhli, nicméně dobrý výsledek i pocit si z Německa odvážejí. Zuzana Kranátová, její syn Patrik, jezdkyně Karolína Hrošková, Jitka Budilová a Lucie Lenz–tým, který stojí za přípravou šestiletého hnědáka Hanka Moodyho, prvního potomka famózního ryzáka California Chrome v českém tréninku,věří, že mohou letos uspět i v zahraničí…

Stejně jako vloni i v letošním roce jste sezónu zahájili dříve, u našich západních sousedů, proč?

Už vloni jsme právě v Dortmundu získali dvě třetí místa, tak jsme zkusili jít stejnou cestou. Podmínky i zdejší dráha Hankovi svědčí, obecně je to asi spíš kůň na písek nebo polytrack, i když je samozřejmě zvyklý běhat na různých površích. Chtěli jsme vyjet už dříve, ale podmínky nebyly dobré. Písky na chuchelské dráze nejsou nic moc, a tak se nedá pořádně trénovat, bohužel.

Nicméně třetí místo v handicapu kategorie D na 1800 metrů není zklamáním, spíš naopak…

Tento start hodnotíme velmi kladně, jelikož Dortmund není snadné závodiště a navíc byla hluboká půda. Třetí místo je skvělé. Jelikož po dostihu nechtěl zastavit, uvažujeme o prodloužení délky dostihu.

Kam zamíří sympatický hnědák dál, bude směřován spíše na domácí dráhy nebo zkoušet štěstí v zahraničí?

Uvidíme, asi se poohlédneme po něčem v Německu nebo Francii, a to nejen kvůli povrchu, ale zejména kvůli financím, které jsou na úplně jiné úrovni.  Přece jen, protože je po otci, asi by se mu lépe běhalo na písku nebo polytracku, ale dokázal už zvítězit i na trávě. Hlavně musí být zdravý, náš kluk ušatý (smích).

Zůstane i v dalších startech v jeho sedle jezdkyně Karolína Hrošková, která si s ním nejlépe rozumí?

Ano, Karolína zůstane v jeho sedle. Ví přesně, co je potřebaudělat, tak aby mu dostih vyhovoval. Pracuje s ním prakticky od začátku, co byl pořízen, a ví o něm první poslední. Jsem jí velice vděčná za to, co s ním dokázala. Hank je sice zlatíčko v boxe, ale pod sedlem to tak jednoduché není, navíc si musel zvyknout na úplně jiné podmínky. Karolína mu rozumí a on jí to vrací. Je jasné, že k jejímu ježdění v dostihu mám určité výhrady, ale je teprve na začátku kariéry a musí se vyjezdit, což jde jedině v dostizích. A i když to v práci vypadá všechno dobře, samotný dostih je pak úplně něco jiného. Nicméně vše si po dostihu řekneme a jede se dál.

Zatím máte pouze jednoho svěřence, je na obzoru i plán na rozšíření stáje?

Rozšíření stáje zatím v plánu není, ale co není, může být… Mladí se možná koukají i jinde, ale já kdyby se vyskytla možnost, tak bych chtěla opět jedině koníka po California Chrome.

foto: Monika Smolková, Markus Kluth a archiv Zuzany Kranátové