Dubaj: Potrápí Šavujevův bývalý svěřenec Japonce?

    Obhájce loňského triumfu, japonský Ushba Tesoro, je podle sázkových kurzů největším favoritem pro sobotní Dubai World Cup, dostih, kterým vyvrcholí letošní sezóna dostihů ve Spojených arabských emirátech.  Sedmiletá japonská hvězda se po pátém místě v Breeders´ Cup Classic a  druhém pořadí v rijádském Saudi Cupu vrací na dráhu, kde odvedla svůj prozatím životní výkon v dostihu, jehož distance i profil dráhy pro ni je ideální.

V dvanáctihlavém startovním poli v Dubaji je pro Ushba Tesoro největší  hrozbou někdejší svěřenec Arslangireje Šavujeva Kabirkhan, jehož otec California Chrome v Dubaji slavil úspěch, ovšem Kabirkhan do Emirátů přicestoval nikoli z amerického, ale ruského tréninku poté, co předchozí kariéru absolvoval v Kazachstánu (níže je záznam jeho prvního vítězství na hipodromu Almaty) a Rusku. V Dubaji zaznamenal letos pod vedením trenéra Patricka Dobbse dvě suverénní vítězství.  Třetím do party favoritů  je další japonská naděje Derma Sogatake, který po velmi dobrém druhém místě v Breeders´Cup Classic mírně zklamal své příznivce v Rijádu.

Zajímavým počinem bude  na Dubai World Cupu samozřejmě také srovnání obhájce  triumfu s jeho únorovým přemožitelem z Rijádu Senorem Buscadorem,  pro kterého ovšem při pohledu na dosavadní kariéru 2000 metrů v Dubaji může být příliš dlouhou porcí. I tak je ale Senor Buscador největší americkou šancí na zisk trofeje v dostihu, na jehož startu letos chybí zástupci domácí megastáje Godolphin.  Kdo ale na startu nechybí, je někdejší český žokejský šampion Bajuržan Murzabajev, který povede v dostihu japonského  Dura Erede, který by papírově měl patřit do druhého sledu. Dalšího  příslušníka „druhé vlny“ podle papírových prognóz, tentokrát svěřence Boba Bafferta  Newgate, zase ze sedla povede při dalším návratu do Dubaje žokejská legenda Lanfranco Dettori.