Fierceness se vrátil: Rekord ve Florida Derby

Impozantní výkon vítěze Dubai World Cupu pro americký turf znamenal zjištění, že Seňor Buscador  zřejmě nebude až takovou hvězdou, jakou se jevil v cíli Saudi Cupu. Jenže už několik hodin po skončení mítinku v Dubaji oslavovala dostihová Amerika hvězdu novou, nebo lépe řečeno staronovou.  Suverénní výkon ve Florida Derby a rekordní vítězství v historii tohoto dostihu celkem jednoznačně pasovalo do role favorita pro Kentucky Derby svěřence Todda Pletchera Fierceness.

Nejlepší dvouletek loňské americké sezóny vyhrál Florida Derby s převahou třinácti a půl délky a soupeři proti němu v Gulfstream Parku prakticky neexistovali. Jistý vítěz loňského Breeders´Cup Juvenile přitom v letošním prvním startu zklamal třetím místem v Holy Bull Stakes (gr.2) na stejné floridské dráze. Tentokrát mu ale dostih pod vedením Johna Velasqueze zachutnal podstatně lépe  dosavadní rekordní triumf Empire Makera z roku 2003  vylepšil téměř o čtyři délky.

Ani to ale nestačilo, aby se Fierceness vrátil u bookmakerů do role favorita pro jubilejní 150. Kentucky Derby. Pro něj je totiž nadále favoritem gr.2 vítěz Sierra Leone. Toho  chystá Chad Brown pro známé barvy Johna Magniera a Michaela Tabora, kteří za něj jako za ročka vyplatili 2,3 milionu dolarů.