Josef Saller mladší: Respekt jsem měl úplně ze všech

Říká se, že sedmička přináší štěstí. Zda to bude platit i v případě stáje The Sons of Sharpour, která letos vstoupila do své sedmé sezóny, je zatím ve hvězdách. Nicméně nedělní vítězství ryzáka Hidden Colonyho ve sprinterském Gomba handicapu i čtvrté místo Nortona v superkvalitně obsazené Velké dubnové ceně jsou jistě zajímavým příslibem pro majitele, jehož největším přáním je, aby jeho koně byli zdraví a běhali s chutí. To ostatní pak prý už přijde samo…

Hidden Colony patřil v Gombě k favoritům, vnímal jsi to stejně, nebo tě svým výkonem překvapil?

Hodně jsem v úspěch Hiddena věřil. Už minulou sezónu podával proti starším koním dobré výkony a i v práci se mi moc líbil. Bylo na něm vidět, že je na dostih připraven a že chce.

Kterého ze soupeřů ses nejvíce obával?

Vzhledem k rozdílům v nesených hmotnostech jsem měl respekt úplně ze všech. Adam Florian ovšem skvěle načasoval finiš a kluci to dokázali.

Jaký další start Hidden Colonyho čeká?

Další start budeme s Kosťou vybírat asi už mimo ČR, teď si ale Hidden zaslouží odpočinek. Jsem moc rád, že se dočkal vítězství v první kategorii.

Svou příslušnost mezi středotraťařskou elitou potvrdil čtvrtým místem ve Velké dubnové Norton. Doufal jsi v tak dobrý výsledek? 

Už před dostihem jsem říkal, že naším cílem je být do pátého místa a povedlo se. Norton, skvěle vedený Adamem, potvrdil své kvality i na kratší distanci. Průběh dostihu měl dobrý a moc se mi líbilo, jak celý dostih krásně cválal a byl uvolněný.

Jaké jsou další plány?

Teď ho čeká odpočinek a pak zřejmě cesta do zahraničí a návrat na delší distance. Na nic není třeba spěchat, máme čas, sezóna teprve začala.

Už v sobotu se v Memoriálu Jaroslava Podolana v Mostě představí druhá z Českého Oaks To Ten Meters. S jakými ambicemi?

Jdeme zkusit dráhu v Mostě. V Německu také běhala na specifické dráze a nevadilo jí to. S trenérem jsme se shodli, že by to pro ni mohlo být dobré. Ambice? Ty máme vždy, ostatně já svým koním pokaždé věřím. Myslím, že je to zajímavá klisna, a že její druhé místo v Oaks nebyla náhoda. Na startu je sice několik zkušených koní, ale já věřím, že si povede dobře.

V Memoriálu Rudolfa Deyla překvapivě chybí tvá klasická naděje Princess Churchill, proč?

Původně jsem chtěl s Princess Churchill zkusit Jarní cenu klisen, ale vzhledem k tomu, že by měla předtím absolvovat start v Memoriálu Rudolfa Deyla, a ten by na ni byl s největší pravděpodobností krátký, rozhodli jsme se jinak. Protože nám připadá, že by mohla být vytrvalá, budeme ji směřovat do delších dostihů.

Po zveřejnění přihlášek na příští neděli je jasné, že Politicum třetí vítězství v řadě v Memoriálu Jaroslava Maška nepřidá. Je populární bělouš v pořádku a kdy ho uvidíme na dráze?

Politicum je miláček, bude běhat v Německu a Maška půjde Caucasian. Jinak je zdravý, vypadá po zimě moc hezky a spokojeně a je již krásně bílý. Je to takový kmotr naší stáje, ostatně byl to právě on, kdo vybojoval pro mou stáj první jedničkové vítězství.

foto: Petr Guth, Pavla Pechmanová, Andrea Zavadilová, Marcela Kozová a archiv majitele Josefa Sallera mladšího