Most: Tři jezdecká "double" a rozdělený vrchol

Hned tři vítězné jezdecké double ozdobily dostihové odpoledne v Mostě, které dnes zahájilo  letošní sezónu na severočeské dráze.    Postarali se o ně Tomáš  Roman, Martina Havelková a Tomáš Lukášek, který se ale o jedno ze svých vítězství musel podělit.  Bylo to  právě to nejdůležitější, předzkoušku Jarní ceny klisen totiž v Mostu společně ovládly dvě favorizované svěřenkyně Ingrid Janáčková Koplíkové Vermelho a Ciotola.

V průběhu dostihu aktivnější Ciotola pod vedením Davida Lišky si počínala podobně jako pří loňském úspěchu v Ceně zimní královny, v rovině ovšem měl její žokej potíže s držením rovné stopy. To už na svou tréninkovou kolegyni nastoupila v Cagnes-sur-mer rozběhaná Vermelho pod vedením Tomáše Lukáška a po závěrečném souboji ji také dohnala. Ale nepředehnala,  rozdál mezi oběma klisnami nebyla schopná rozlišit ani cílová kamera. A tak se v Deylově memoriálu  jubilejní padesátý ročník dělil mezi dvě současné vítězky. Vermelho zapsala stáji Jany Fialové první jedničkové vítězství, zatímco stáj Statku Blata Český ráj ve statistice Jockey Clubu dnes překonala hranici 50 vítězných dostihů.  To v podání Ciotoly ovšem neslo pořadové číslo 51. jubilejní padesátku  po dalším strhujícím souboji zapsal na 2200 metrech Totally Gold, který  o krátkou hlavu udolal To Ten Meters a Tomáš Lukášek se tak na dnešní vítězný double skutečně nadřel.

Vítězný návrat na dráhu po loňské pauze v Mostu ukázal předloňský vítěz Švýcarského derby Hello Hola Hay,  jenž v přímém souboji předloňských klasiků udolal tehdejší vítězku oaks Vignettu, která mu ovšem v 1800  m dlouhé Ceně Dostihového klubu dávala výhodu  osmi a půl kilogramu.  V sedle vítěze načal první letošní double amatér Tomáš Roman, jenž následně vyhrál o kategorii níže také s Walerií, ,bodující naplno poprvé při šestnáctém životním startu. 

Dvojitý zásah Martiny Havelkové přišel napřed v sedle její svěřenkyně Leny v 1400 m dlouhém handicapu (a Havelkov si tu zapsala i trenérský a majitelský zásah) a doplnil jej úspěch s osmiletým Dream of Love trenérky Lenky Horákové . Odpoledne, které se neslo ve znamení úspěchů žen-trenérek, přineslo také první vítězství trenérky Heleny Blažkové od července roku 2018. Polský odchovanec Norridor využil rozběhání ve Francii a v 2200 m dlouhém testu tříletých pod vedením Milana Zatloukala udolal sestavu klasických nadějí včetně druhého v cíli,  nadějného Corsaira .