Lukášek: Na klasické dostihy se můžeme těšit

Trojici favoritů měl v neděli v pražské Chuchli jezdit žokej Tomáš Lukášek.  Nakonec odjížděl „jen“ s vítězným double, třetí velké vítězství mu uniklo poté, co v sedle Shahbandara  marně naháněl Caucasiana v Memoriálu Jaroslava Maška.  I tak ale jeho spolupráce s trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou opět přinesla ovoce, a zejména v tříletém ročníku se zdá, že soupeře čeká nesmírné množství práce, pokud se mají v klasických testech vyrovnat koním, které v neděli vedl právě Lukášek.

„Samozřejmě, zamrzelo mě,  že se to nepovedlo také se Shahbandarem, ale ten dostih nám tentokrát nevyšel,“ posteskl si Tomáš Lukášek. „Caucasian od začátku utekl, a Shahbandar nemá takové srdce bojovníka, aby se k němu dokázal dostat. On je to moc dobrý kůň, ale je takový specifický, a dnes nám to nevyšlo. Ale tříletí, to byla velká paráda,“ přesunul Lukášek pozornost ke dvěma triumfům, které oba udělaly velký dojem.

„Tříleté má Ingrid Janáčková Koplíková nachystány výborně. Už v Deylově memoriálu to byla velká převaha,  a skoro stejné to bylo v Michalovi,“ všímá si Lukášek. „Je fakt, že má své tříleté možná nachystány v takové formě dřív než jiné stáje, ale ta převaha byla vážně veliká. Jsem zvědav, jestli se do jarních cen objeví někdo, s kým to bude větší a těsnější souboj.“

Lukášek, který vyhrál v sedle Showpowera vyhrál Michalův memoriál, vidí v loňském Zimním favoritovi z mostecké dráhy velmi kvalitního kandidáta na úspěch ve Velké jarní ceně. „Vypadá to, že bude koněm na distance do jedné míle, zatímco King Warriorovi (na smínku)  budou sedět delší distance.  To by mohl být správný kůň do derby,“ dodává na adresu druhé tříletka, s kterým v neděli v Praze bez problémů  vyhrál dvojkovou Cenu PP Asset management. 

Všichni si samozřejmě uvědomují, že česká sezóna je stále teprve na startu a dubnová forma nemusí být v jejím průběhu nijak signifikantní,  nicméně rezolutní dominance tříletých ze střediska v Lysé nad Labem  nepochybně nebude náhodná.  Tomáš Lukášek, který má s trenérkou dohodu pro angažmá na domácích drahách. se na klasické starty ale prozatím může těšit. „Nyní mě čeká ještě jeden návrat do Kataru na poslední dostihy letošní sezóny, a pak už budu doma. Zdá se, že na klasické dostihy se letos můžeme vážně těšit,“ dodává Tomáš Lukášek.