Brno: Pod taktovkou Milana Zatloukala

Dostihové závodiště v Brně – Dvorskách na Bílou sobotu hostilo první moravský dostihový den letošní sezóny, jehož součástí byly i první letošní překážkové dostihy. Rovinovému programu doslova dominoval žokej Milan Zatloukal, který z pěti rovinových dostihů čtyři vyhrál (včetně hlavního rovinového dostihu Jarní moravské míle) a jednou skončil druhý.

Hlavním rovinovým dostihem sobotního brněnského odpoledne byla Jarní moravská míle – Cena firmy Kokitech s.r.o. Brno (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 45 000 Kč) do které po škrtu svěřenky Allana Petrlíka Dark Absolu odskočilo pět koní. Diktování tempa se ujal stájový a tréninkový kolega škrtnuté favoritky Rabbit Buratino (ž. Zatloukal), který si v dostihu se soupeři jen pohrál a lehce zvítězil o čtyři a tři čtvrtiny délky před Fable (žk. Novák ml.), se ztrátou další jeden a čtvrt délky dokončila Palomina (Kvapilová).

Žokej Milan Zatloukal byl jednoznačně mužem sobotního odpoledne, když vedle hlavního dostihu zvítězil i ve třech dalších – nejprve s Realm Rulerem trenérky Jany Manové zvítězil v úvodní Ceně Letiště Brno – Memoriálu Jiřího Císaře (IV. kat., 4+, 1 400 metrů, 30 000 Kč), poté se svěřencem Zdena Koplíka Dancing Indianem nedal soupeřům šanci v Ceně MÚ Brno Tuřany – Memoriálu prof. Jaroslava Hanáka (IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 30 000 Kč) a na závěr v sedle start cíl jdoucího Landarona těsně uhájil triumf v Ceně společnosti Tipsport (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 30 000 Kč) a double pro trenéra Allana Petrlíka. Jediným dostihem, ve kterém se mu nepodařilo zvítězit, byla Cena Autodopravy Vlček (IV. kat., 3 l., 1 900 metrů, 30 000 Kč), když v sedle Fabriany Third finišoval „až“ na druhém místě, dvě délky za vítězným Livingstonem trenéra Ludvíka Harise vedeného Alenou Plimlovou.

Hlavním překážkovým dostihem sobotního brněnského odpoledne byla Jarní brněnská steeplechase – Cena K-K Metal a. s. (stch III. kat., 5+, 4 100 metrů, 80 000 Kč), ve které se stylem start cíl prosadil svěřenec Ludvíka Harise Hádés vedený žokejem Lukášem Matuským, když v závěru po boji o tři čtvrtiny délky odrazil snahu Marcona (Čmiel), třetí další dvě a tři čtvrtiny délky zpět finišoval domácí Ferino (ž. Benš).

V Ceně Blanenských živnostníků (stch V. kat., 4 a 5 l., 3 200 metrů, 30 000 Kč) favorizovaný Time in the West (Bořánková) Radka Holčáka nestačil na suverénní Solognote (ž. Tůma) trenéra Stanislava Popelky, která ho porazila lehce o pět délek. Z jednoho překážkového vítězství se radovalo i domáci tréninkové středisko pana Josefa Vymazala, když jím připravovaný veterán Flicker (ž. Benš), využil škrtnutí favorizované La Beauté a navzdory nejvyšší nesené hmotnosti opanoval Cenu dostihové stáje Quartis – Zámecký vrch (stch IV. kat., 5+, 3 200 metrů, 50 000 Kč).