Slušovice: Další triumfy pro Rabbit

V sobotu odstartovala dostihová sezóna i centrálním moravském závodišti ve Slušovicích. Úvodní dostihový den nabízel sedm dostihů, jež byly kombinací všech druhů dostihů – čtyři byly rovinové, dvě steeplechase a jeden přes proutěné překážky. Hlavním rovinovým dostihem bylo trojkové maiden pro tříleté Cena společnosti D Plast, a. s., ve kterém, jak jinak než stylem start cíl, výbornou formu koní z pičínské tréninkové centrály vedené Allanem Petrlíkem zužitkoval teprve podruhé v životě startující Rabbit Showcasing v sedle s žokejkou Jiřinou Andrésovou.

Favoritem hlavního rovinového dostihu, mílové Ceny společnosti  D Plast, a. s. (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 45 000 Kč), byl zatím pouze do Velké jarní ceny hlášený Don’t Dream (ž. Pavlíček) ze stáje Dr. Charváta, ale v dostihu o dvě a půl délky nestačil na nejen do VJC, ale i do letošního ročníku Českého derby, směřovaného Rabbit Showcasing (ž. Andrésová), třetí délku za favoritem finišoval vítězův tréninkový kolega Rabbit El Kabeir (ž. Zatloukal). Trenér Allan Petrlík a stáj Rabbit Trhový Štěpánov si ze Slušovic odvezli vítězné double, když čtyřletý Rabbit Garswood (ž. Zatloukal) si podobným způsobem navzdory nejvyšší nesené hmotnosti podmanil Cenu spolku Slušovice, z. s. (IV. kat., 3+, 1 100 metrů, 30 000 Kč) a to o dvě a půl délky před Dapou (žk. Kvízová). Zbývající dva rovinové dostihy byly handicapy – v pětkové Ceně Jezdeckých potřeb Mon Cheval Zlín (V. kat., 3+, 1 600 metrů, 20 000 Kč) se o čtyři délky před Airuschkou (ž. Pavlíček) prosadila svěřenka Kateřiny Ilíkové Night Sky (žk. Zedková) a o kategorii výše v Ceně hejtmana Zlínského kraje (IV. kat., 3+, 1 800 metrů, 30 000 Kč) nejnižší nesené váhy využil svěřenec Svatoslava Blažka Wild Brau (Mášová), když zvítězil o délku před Bettsutem (ž. Havelková) nesoucím o jedenáct kilogramů více.

Prvním z tria překážkových dostihů byly proutěnky Cena města Slušovice (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 50 000 Kč), ve kterých po většinu dostihu udávala tempo dvojice Zoheyr (Bořánková) a French Chardonnay (ž. Faltejsek), avšak v závěru měl nejsilnější finiš Pavlem Odložilem připravovaný Dařbuján, kterého žokej Lukáš Matuský dovedl k lehkému triumfu o tři a tři čtvrtiny délky před Zoheyrem, který nakonec o krk předčil French Chardonnay. Překvapivé vítěze měly i obě steeplechase - v Ceně obce Hošťálková (stch V. kat., 5+, 4 200 metrů, 30 000 Kč) o délku před Kasaiem (ž. Tůma) zvítězil Pavlem Polesem připravovaný Letegerto v sedle s žokejem Marcelem Novákem a v Ceně společnosti Tipsport (stch IV. kat., 4+, 3 600 metrů, 50 000 Kč) slavil Ján Mach v sedle bělouše Texe, svěřence trenéra Martina Bělky, který v závěru odrazil útok Zarateho (Bartoň) a zvítězil o dvě délky.