Pozvánka na víkend: Slušovický předkrm a nedělní klasické menu

Na nadcházející víkend jsou připraveny dva dostihové dny – v sobotu bude letošní druhého odpoledne hostit centrální moravské závodiště ve Slušovicích, kde bude hlavním bodem programu dvojková steeplechase Cena moravských podnikatelů, zatímco v neděli se v Chuchle Aréně Praha uskuteční jeden z vrcholů první poloviny tuzemské sezóny – 101. ročník Velké jarní ceny, první části klasické Trojkoruny.

V sobotu je ve Slušovicích připraveno celkem devět dostihů pokrývající celé spektrum dostihového provozu u nás, neboť vedle pěti rovinových dostihů se uskuteční dvě klasické steeplechase, jedna cross country a jeden dostih přes proutěné překážky. První z nich bude odstartován ve 13:00 a v centru pozornosti budou tentokrát překážkáři, protože hlavním dostihem je dvojková steeplechase Cena moravských podnikatelů (stch II. kat., 4+, 3 600 metrů, 120 000 Kč). V tomto dostihu se představí celkem osm koní a kvartet talentovaných pětiletých koní na čele s dubnovým bratislavským vítězem Swinging Thomasem (ž. Faltejsek) bude čelit stejnému počtu starších koní z nichž stojí za pozornost především Váňův Dusigrosz (ž. Novák) a ve Wroclawi velice úspěšný King Heart (ž. Stromský). Z rovinového programu nutno upozornit na dva dostihy třetí kategorie – sprinterskou Cenu spolku Dostihy Slušovice (III. kat., 3+, 1 100 metrů, 45 000 Kč), která by se dala charakterizovat jako „hon na Rabbit Garswood“, v níž se sedmička soupeřů bude snažit favorizovanou svěřenku Alla Petrlíka Rabbit Garswood (ž. Zatloukal) a vytrvaleckou Cenu společnosti D Plast a. s. (III. kat., 3 l., 2 400 metrů, 45 000 Kč), ve které se utkají čtyři tříletci disponující vytrvaleckým pedigree, přičemž podle sázkových kurzů se očekává především souboj do St. Legeru směřovaných Likeawinda (ž. Demo) a Livingstona (ž. Laube).

Itinerář nedělního odpoledne v pražské Chuchle Aréně startujícího ve 14:00 sestává z osmi položek, mezi nimiž vyčnívají dva jedničkové dostihy pro klasický ročník. Chronologicky prvním z nich bude 36. ročník Memoriálu Otakara Frankenbergera (I. kat., 3 l., 2 200 metrů, 150 000 Kč), první z významných předzkoušek pro letošní České derby. V dostihu se představí tucet koní, mezi nimiž je aktuálně favoritem progresivní Frehel (ž. Verner) trenéra Pavla Tůmy, jemuž by největšími soupeři měli být Šavujevův Caucasian (ž. Palík) a při letošním debutu působivý Heloo Hola Hay (ž. Laube), kterého Luboš Urbánek připravuje pro stáj Lokotrans. Vrcholem nedělního programu bude první část klasické Trojkoruny, 101. ročník tuzemské analogie klasických 2 000 Guineas Velké jarní ceny (listed, 3 l. hř. a kl., 1 600 metrů, 600 000 Kč), ve které o vstup mezi „nesmrtelné“ bude usilovat patnáct koní. Poměrně jednoznačným favoritem podle sázkových kurzů (2,85:1) je svěřenec Václava Luky Westminster Night, v jehož sedle o napodobení newmarketského double Jamese Doylea bude snažit žokej Petr Foret. Nejvážnějšími soupeři by mu měli být vítěz nejvýznamnějšího přípravného dostihu Memoriálu prof. Michala Arkhangelsk (ž. Palík), loňský zimní favorit Red Coral (ž. Verner) či zlepšující se Havana Silk (ž. Florian).